Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Τα νέα lockdown απειλούν τις αγορές χάλυβα και σιδηρομεταλλευμάτων

Εργοστάσιο χάλυβα στην Κίνα / Πηγή: AP
Εργοστάσιο χάλυβα στην Κίνα / Πηγή: AP

Τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγωγή χάλυβα και σιδηρομεταλλευμάτων στην Κίνα κρούουν αναλυτές, μετά το νέο lockdown που επιβλήθηκε στην επαρχία Χεμπέι λόγω της έξαρσης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Στην εν λόγω περιοχή βρίσκονται πολλά ορυχεία και εργοστάσια και τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην αγορά. Υπολογίζεται ότι από την Χεμπέι προέρχεται περισσότερο από το 20% της παραγωγής χάλυβα στην Κίνα, η οποία παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα παγκοσμίως.

Σε πρώτη φάση δεν αναμένεται μείωση της παραγωγής, αλλά ειδικοί προβλέπουν προβλήματα στην τροφοδοσία της ζήτησης, που επακόλουθα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στον κατασκευαστικό κλάδο, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να διακοπεί νωρίτερα από τις προγραμματισμένες διακοπές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, όπως επισημαίνει S&P Global Platts.

Η ζήτηση και οι τιμές των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή χάλυβα όπως τα σιδηρομεταλλεύματα θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο μόνος τρόπος μεταφοράς του χάλυβα εν μέσω του νέου lockdown είναι ο σιδηρόδρομος, αφού οι παραδόσεις με φορτηγό έχουν ανασταλεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση αποθεμάτων στα χαλυβουργεία.

Σύμφωνα με την S&P Global Platts, τα αποθέματα αυξάνονται στο εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Jingye στην πρωτεύουσα της Χεμπέι, Σιτζιατζουάνγκ. 

«Λουκέτο» σε εργοστάσια και ορυχεία

Τα εργοστάσια και τα εργοτάξια στην Κίνα αναμένεται να σταματήσουν να λειτουργούν νωρίτερα από το συνηθισμένο πριν από τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς μεταξύ 11 και 17 Φεβρουαρίου, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τη ζήτηση για χάλυβα, ο οποίος χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους τομείς.

Το Πεκίνο φέρεται μάλιστα να συμβούλεψε κατασκευαστές και εργάτες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους πριν από την περίοδο αιχμής των διακοπών, σύμφωνα με την S&P Global Platts, κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα νέα κρούσματα της Covid-19 λόγω των αργιών.

Σε κάθε περίπτωση, όσο νωρίτερα σταματήσει η λειτουργία των εργοστασίων, τόσο νωρίτερα θα μειωθεί η ζήτηση, αυξάνοντας περαιτέρω τα αποθέματα.

Επιπτώσεων στα σιδηρομεταλλεύματα

Αναλυτές στην Αυστραλία επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν επακόλουθες επιπτώσεις και στην αγορά σιδηρομεταλλευμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με την Wood Mackenzie, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές στο κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία χάλυβα όπως ο άνθρακας οπτανθρακοποίησης.

Οι τιμές του έχουν ήδη αυξηθεί και είναι περίπου 450 γιουάν ανά τόνο υψηλότερες από πέρυσι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ