Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ισπανία: «Βουτιά» του πληθωρισμού λόγω μείωσης της τιμής του ρεύματος

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία μειώθηκε τον Απρίλιο περισσότερο από το αναμενόμενο, ενισχύοντας την άποψη ότι η πρόσφατη εκτίναξή του κοντά σε διψήφιο ποσοστό πιθανόν να αποτέλεσε το υψηλότερο επίπεδο και δίνοντας παράλληλα μία αχτίδα ελπίδας για ολόκληρη την Ευρώπη που πιέζεται από τις αυξήσεις των τιμών.

Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 8,3% σε ετήσια βάση από 9,8% τον Μάρτιο.

Πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία αναφορικά με την πορεία τον Απρίλιο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος αυξανόταν σε επίπεδα – ρεκόρ τους τελευταίους μήνες λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που διογκώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσει στοιχεία για τον πληθωρισμό αργότερα σήμερα, με τους αναλυτές να προβλέπουν σε έρευνα του Bloomberg ότι θα σταθεροποιηθεί στο 7,6%.

Αύριο, Παρασκευή 29 Απριλίου, η Eurostat θα ανακοινώσει στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Η πληθωριστική απειλή, ωστόσο, παραμένει έντονη, καθώς η Ρωσία διέκοψε τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ενισχύοντας το φάσμα διαταραχών και σε άλλες χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται από τη Μόσχα για τις ενεργειακές προμήθειές τους.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τους ερχόμενους μήνες, με τον αντιπρόεδρό της, Λουίς ντε Γκίντος, να δηλώνει σήμερα στις Βρυξέλλες ότι «οι αυξήσεις τιμών στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν πιθανότατα υψηλές τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους».

Παρέμβαση για μείωση της τιμής του ρεύματος

Η βουτιά του πληθωρισμού στην Ισπανία οφείλεται στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχε φθάσει. Σημειώνεται ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, είχε εξασφαλίσει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο τη δυνατότητα εθνικής παρέμβασης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών μειώθηκε στο 8,4%, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετιών, με αιχμή τις τιμές των τροφίμων. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στο 4,4% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1995.

Οι μεγάλες αυξήσεις τιμών αποτελούν πρόβλημα για τον Σάντσεθ καθώς μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών που διαδηλώνουν στους δρόμους, ενώ κάποιες εταιρείες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ