Νέα
  • ΓΔ: 912.68 +0.62%
  • Τζίρος: 13,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φον ντερ Λάιεν: Η φόρμουλα για το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόταση για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου στο επόμενο εξάμηνο και των διυλισμένων προϊόντων του έως το τέλος του έτους. Η απαγόρευση θα αφορά όλες τις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, είτε αυτό μεταφέρεται μέσω θάλασσας είτε μέσω αγωγών.

«Στόχος έιναι να μεγιστοποιήσουμε την πίεση στη Ρωσία, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τη ζημιά για την ΕΕ και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι εύκολη, διότι ορισμένες χώρες - μέλη εξαρτώνται πολύ από αυτό», σημείωσε εισαγωγικά η επικεφαλής της Κομισιόν, δίνοντας το στίγμα των δυσκολιών που θα υπάρξουν. «Ωστόσο, πρέπει απλά να δουλέψουμε για αυτή», πρόσθεσε. 

Οι άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνονται στο έκτο πακέτο, είναι, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, οι εξής:

  • Εντάσσονται στη λίστα υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί και άλλα άτομα «που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούχα και είναι υπεύθυνοι για την απάνθρωπη πολιορκία της Μαριούπολης».
  • Τίθεται εκτός του διεθνούς συστήματος η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank και δύο ακόμη μεγάλες τράπεζες. «Αυτό θα ενισχύσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από το παγκόσμιο, είπε η φον ντερ Λάιεν.
  • Απαγορεύεται η εκπομπή του περιεχομένου τριών μεγάλων ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ. 
  • Απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιών σε ρωσικές εταιρείες από ευρωπαϊκές λογιστικές, συμβουλευτικές και επικοινωνιακές εταιρείες. 

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν θέλει μόνο να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τον πόλεμο, αλλά και να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο. Πρότεινε η ΕΕ να αρχίσει να εργάζεται σε ένα φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης της χώρας, το οποίο θα φέρει μαζικές επενδύσεις. Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη κάνει πολλά, με άμεση στήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό και πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας, ενώ οι δασμοί από τα προϊόντα της χώρας έχον σταματήσει. Τόνισε, επίσης, ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα μειωθεί κατά 35-50% φέτος και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από το Μάιο και μετά η Ουκρανία θα χρειάζεται 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για να συνεχίσει να υπάρχει.

«Πρέπει να τους στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Καλωσορίζω ότι και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σοβαρή στήριξη στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας και πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο, ως ΕΕ», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι σε δεύτερο στάδιο θα έρθει η ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τη συγκλονιστική καταστροφή σε σπίτια, σιδηροδρόμους, σχολεία, εργοστάσια. «Μέσα στο χάος του πολέμου είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μια ακριβή εκτίμηση, αλλά οι οικονομολόγοι μιλούν για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ