Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚ: Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν υπέρ μιας αναθεώρησης των συνθηκών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα απόφαση που ζητεί την έναρξη μιας διαδικασίας αναθεώρησης των συνθηκών της ΕΕ, για να ανταποκριθεί τα αιτήματα των πολιτών που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης από το μέλλον της Ευρώπης.

"Μια αναθεώρηση των συνθηκών είναι αναγκαία για να εφαρμοστούν οι προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης", εκτίμησαν, σε ευρεία πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές που συνεδρίασαν στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει στο εξής ειδικές προτάσεις τροποποίησης των ιδρυτικών κειμένων της ΕΕ. Αυτές στη συνέχεια θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (κράτη μέλη) το οποίο, αν είναι υπέρ της εξέτασης των προτάσεων που διατυπώθηκαν, θα συγκαλέσει συνέλευση.

Μια επικύρωση είναι στη συνέχεια αναγκαία σε κάθε κράτος της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω δημοψηφίσματος, αν η εθνική νομοθεσία το προβλέπει.

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, μια μεγάλη διαβούλευση των πολιτών που άρχισε με επίπονη προσπάθεια πριν από έναν χρόνο, ολοκληρώθηκε το Σάββατο με την έγκριση 325 προτάσεων μέτρων που προήλθαν από συζητήσεις επί πολλών θεμάτων.

Η εφαρμογή ορισμένων προτάσεων θα χρειαστεί μια αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως συγκεκριμένα το τέλος των αποφάσεων που λαμβάνονται ομόφωνα από τους 27, τακτικό φρένο στην ευρωπαϊκή δράση, η χορήγηση δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Κοινοβούλιο και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ στην υγεία ή την άμυνα.

Η τελετή λήξης προγραμματίζεται στο Στρασβούργο στις 9 Μαΐου, ημέρα της γιορτής της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα συμπεράσματα θα παραδοθούν επίσημα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν ενδείξεις ως προς τη βούλησή τους να υλοποιήσουν αυτές τις προτάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ