Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το σκληρό παζάρι της Ινδίας για φτηνό ρωσικό πετρέλαιο κάτω από 70 δολάρια το βαρέλι

Σε «χρυσή ευκαιρία» για την Ινδία, εξελίσσεται η απόφαση της Ευρώπης να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς η χώρα των 1,38 δισ. ανθρώπων (4 φορές το μέγεθος της Ευρώπης) αγοράζει το ρωσικό πετρέλαιο σε απίστευτα μειωμένες τιμές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ινδία όχι μόνο προμηθεύεται αλλά και αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου το οποίο έχει διαπραγματευτεί σε τιμές πανδημίας, όταν τα lockdown οδηγούσαν τις τιμές του αργού στα 70 και 80 δολάρια το βαρέλι.

Πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι η Ινδία, διαπραγματεύεται μεγαλύτερη έκπτωση από εκείνη των 35 δολαρίων το βαρέλι που προσφέρει ο Πούτιν σε όποιος αδιαφορεί για τις οικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις στη Μόσχα, επικαλούμενη «αύξηση του ρίσκου» στις συναλλαγές με τη Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «εχθρικά» όσους παραβλέπουν τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Κι ενώ το πετρέλαιο κυμαίνεται σήμερα από 108-110 δολάρια το βαρέλι, η Ινδία αγοράζει πάνω από 15 εκατ. βαρέλια το μήνα με τιμή κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Εκτιμάται, οτι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Ινδία έχει αγοράσει 40 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προμηθευτεί ολόκληρο το 2021.

Τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας μπορούν να λάβουν περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια το μήνα - περίπου το 10% των συνολικών εισαγωγών- ενώ άλλα τόσα μπορούν να προμηθευτούν τα ιδιωτικά διυλιστήρια, όπως η Reliance Industries Ltd. και η Nayara Energy Ltd., που συνήθως αγοράζουν το αργό πετρέλαιο μεμονωμένα.

Η Μόσχα εξετάζει τρόπους για να διατηρήσει την αυξημένη ροή των προμηθειών της προς την Ινδία, τόσο από τα δυτικά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας όσο και σε διαδρομές από τη ρωσική Άπω Ανατολή που γίνονται πιο προσβάσιμες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι δύο χώρες διερευνούν ακόμη και την εκ νέου δρομολόγηση μέρος του αργού πετρελαίου μέσω του Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή. Αν και το θαλάσσιο ταξίδι από εκεί στην Ινδία είναι ταχύτερο, έχει μεγαλύτερο κόστος και απώλειες από αυτό μέσω ξηράς.

Η Ινδία, που εισάγει το 85% του πετρελαίου της, είναι από τους ελάχιστους αγοραστές που έχουν απομείνει στη Ρωσία μετά τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση. Πέρα από το φτηνό πετρέλαιο που προμηθεύεται από τη Μόσχα οι δύο χώρες έχουν στενές αμυντικές συμφωνίες για πώληση ρωσικών όπλων και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ