Νέα
  • ΓΔ: 795.24 +2.02%
  • Τζίρος: 71,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Nτράγκι: Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι είναι βέβαιος πως η απαίτηση της Μόσχας να πληρώνουν οι Ευρωπαϊκές εταιρείες για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, δεν θα οδηγήσει σε διακοπή εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το ρωσικό σύστημα μπορεί να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά ο Ντράγκι δήλωσε ότι πρόκειται για μια «γκρίζα ζώνη» χωρίς επίσημη απόφαση επί του θέματος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντράγκι είπε ότι πιστεύει πως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει ήδη πληρώσει σε ρούβλια, αλλά δεν κατονόμασε την εταιρεία που είχε στο μυαλό του.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom», δήλωσε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους.

Όπως μεταδίδει το Reuters ο Ιταλός πρώην τραπεζίτης και νυν πρωθυπουργός, μιλώντας στα αγγλικά, είπε: «Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων, κανείς δεν είπε ποτέ για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, επομένως εδώ υπάρχει μια γκρίζα ζώνη»... 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντράγκι είπε ότι ήταν «αρκετά σίγουρος» για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για «έναν ανόητο λόγο» ότι υπήρχε έλλειψη σαφήνειας στους κανόνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Να δημιουργηθεί καρτέλ αγοραστών πετρελαίου για να ελεγχθούν οι τιμές»

O Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την ιδέα της δημιουργίας ενός καρτέλ αγοραστών πετρελαίου για τον έλεγχο των τιμών.

Η εναλλακτική θα ήταν σύμφωνα με τον Ντράγκι να πειστεί ο ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η τρέχουσα δομή της αγοράς ενέργειας δεν λειτουργεί.

Ο Ντράγκι υπογράμμισε ακόμα ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία πρέπει να συνομιλήσουν για να προσπαθήσουν να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναγνώρισαν ότι ο δρόμος προς την ειρήνη είναι πολύ περίπλοκος, αλλά δήλωσε ότι όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να βρουν ένα τέλος στη σύγκρουση.

«Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες, αλλά πριν καν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, υπάρχει μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει και είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουν όλοι οι σύμμαχοι, ιδίως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να καθίσουν σε ένα τραπέζι», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ