Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Οι όροι που θέτει για να εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τον τερματισμό της δραστηριότητας του κουρδικού κόμματος PKΚ στη Σουηδία και η Φινλανδία θέτει η Τουρκία ως προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο σκανδιναβικών χωρών.  

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και κορυφαίος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες καθώς και τον τερματισμό δραστηριοτήτων  που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Ομως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Καλίν.

Η χθεσινή έκπληξη από τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν εξέπληξε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία, λέγοντας χθες ότι η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη γνώμη των χωρών – μελών του και για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ και άλλες χώρες - μέλη του Οργανισμού προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη θέση της Αγκυρας.

Ο Καλίν υποστήριξε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, PKK, συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και ότι η παρουσία του είναι «ισχυρή, ανοικτή και αναγνωρισμένη», ιδιαίτερα στη Σουηδία.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές είναι ότι πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν να υπάρχουν δραστηριότητες, οργανώσεις, και άλλου είδους παρουσία του PKK», δήλωσε ο Καλίν.

Η Τουρκία θέλει συζήτηση με Σουηδία και Φινλανδία

«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Ομως αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών Αρχών. Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με σουηδούς ομολόγους», πρόσθεσε.

Η Τουρκία ζητεί από το ΝΑΤΟ «να εγκύψει στις ανησυχίες όλων των μελών τους, όχι μόνο μερικών», σημείωσε.

Ερωτηθείς μήπως θεωρηθεί ότι η Τουρκία επιδίδεται υπερβολικά σε παζάρια σε καιρό πολέμου και ενώ η κοινή γνώμη στη Φινλανδία και τη Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε: «Το εκατό τοις εκατό του πληθυσμού μας είναι πολύ ανήσυχο για την παρουσία του PKK και του FETO (των οπαδών του Γκιουλέν) στην Ευρώπη».

«Αν (η Φινλανδία και η Σουηδία) έχουν ένα κοινό που ανησυχεί για τη δική τους εθνική ασφάλεια, έχουμε και εμείς ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική του ασφάλεια. Πρέπει να το δούμε αμοιβαία», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ