Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στο πλευρό της Ουγγαρίας η Πολωνία: Χρειάζεται στήριξη για τη διακοπή των ενεργειακών δεσμών με τη Μόσχα

Για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας χρειάζεται να ξεμπλοκαριστούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας, δίνοντας μια μορφή υποστήριξης σε μια χώρα που έχει μπλοκάρει την προτεινόμενη απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Αντρέι Ντούντα τόνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογή του από την Ουγγαρία, Καταλίν Νόβακ, ότι ελπίζει ότι ένα προτεινόμενο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του πετρελαίου - θα μπορούσε να εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Ουγγαρίας, αλλά εξέφρασε επίσης την κατανόηση της Πολωνίας σχετικά με τους στενούς ενεργειακούς δεσμούς της Βουδαπέστης με τη Μόσχα.

Η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών διύλισης και αγωγών, ώστε να μπορέσει να διακόψει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, ενώ ο συνολικός εκσυγχρονισμός του ενεργειακού της συστήματος θα κόστιζε δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν την απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων που αποσκοπεί στην τιμωρία της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, για μια τέτοια απόφαση απαιτείται ομοφωνία, με την Ουγγαρία να είναι ο πιο ένθερμος επικριτής.

«Θυμηθείτε ότι θα είναι δύσκολο για τους Ούγγρους να διαφοροποιήσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό αν η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης παραμείνει μπλοκαρισμένη», σημείωσε ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι οι ενεργειακοί δεσμοί της Βουδαπέστης με τη Μόσχα είναι θεμελιώδεις για την οικονομία και δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε τη χρηματοδότηση κονδυλίων για την ανάκαμψη της πανδημίας από την Ουγγαρία και την Πολωνία σε μια διαμάχη αναφορικά με το κράτος δικαίου.

Η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της χρειάζεται διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας μαζί με τα κονδύλια της ΕΕ.

«Είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας να έχει πολλές πηγές ενέργειας, το χρειαζόμαστε για την κυριαρχία μας», είπε η Νόβακ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντούντα. «Για αυτό χρειαζόμαστε τα κονδύλια της ΕΕ και ζητάμε από τον πρόεδρο Ντούντα να μας στηρίξει».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ