Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρούβλι: Σε υψηλό επίπεδο 7ετίας η ισοτιμία του με το ευρώ

To ρούβλι ανατιμήθηκε πάνω από 7% σήμερα έναντι του δολαρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018, ενισχυμένο από τα capital controls και τις πληρωμές φόρων στη χώρα.

Ανατίμηση 30% από την αρχή του έτους

Παρά την οικονομική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης, το ρούβλι έχει ανατιμηθεί περίπου 30% φέτος, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από όλα τα νομίσματα του κόσμου.

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος διαμορφωνόταν στα 58,90 ρούβλια ανά δολάριο πριν το μεσημέρι στην αγορά συναλλάγματος της Μόσχας, ενώ προηγουμένως είχε ενισχυθεί έως τα 57,07, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Σε σχέση με το ευρώ, το ρούβλι ενισχύθηκε περισσότερο από 5%, με την ισοτιμία να έχει φθάσει στα 59,02, το καλύτερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2015.

Μετά το πάγωμα των μισών αποθεμάτων της Ρωσίας σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα λόγω των κυρώσεων της Δύσης, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να μετατρέπουν τα συναλλαγματικά τους έσοδα στο ρωσικό νόμισμα, ωθώντας το ρωσικό νόμισμα υψηλότερα.

Χαμηλότερη η ισοτιμία που πωλούν οι τράπεζες

Εκτός της αγοράς συναλλάγματος της Μόσχας, το ρούβλι ήταν σημαντικά πιο αδύναμο . Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, Sberbank, το πωλούσε στην ισοτιμία των 67,17 ρουβλιών ανά δολάριο και 69,84 ανά ευρώ. Το ισχυρό ρούβλιο επιβραδύνει τον πληθωρισμό και ωφελεί τους εισαγωγείς, αλλά πλήττει τους εξαγωγείς.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ρωσικές Αρχές δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον για μία σημαντική περαιτέρω ανατίμηση του ρουβλιού και το ρωσικό νόμισμα αναμένεται να υποχωρήσει πριν το τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα επέτρεψε στις τράπεζες να πωλούν από αύριο, 20 Μαΐου, συνάλλαγμα σε κατοίκους χωρίς περιορισμούς, με εξαίρεση τα δολάρια και ευρώ, κάτι που δείχνει ότι οι Αρχές είναι έτοιμες να χαλαρώσουν σταδιακά τα capital controls.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ