Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος για τον πληθωρισμό της Στατιστικής Υπηρεσίας

Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος συλλογής στοιχείων για τον πληθωρισμό στην τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat), η τελευταία αποχώρηση στελέχους από την υπηρεσία που αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων της.

H TurkStat ανακοίνωσε ότι ο Cem Bas παραιτήθηκε από επικεφαλής της διεύθυνσης τιμών για λόγους υγείας. Ο Furkan Metin, ο οποίος προηγουμένως ήταν υπεύθυνος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα προγράμματα στην υπηρεσία, αντικατέστησε τον Bas που θα παραμείνει στην υπηρεσία σε χαμηλότερη θέση.

Η εξέλιξη αυτή προστίθεται σε μία περίοδο αναταραχής στην TurkStat, ο πρόεδρος της οποίας απομακρύνθηκε τον Ιανουάριο, πριν κλείσει ένα χρόνο στη θέση.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό βρίσκονται στο προσκήνιο, σε μία περίοδο που οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό 20ετίας, προκαλώντας βέβαια ανησυχία στην κυβέρνηση του Ερντογάν, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές.

Ερευνητές ανεβάζουν τον πληθωρισμό στο 157%

Ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ των στοιχείων για τις τιμές που ανακοινώνει η Turkstat και της αίσθησης της ακρίβειας που έχουν οι εργαζόμενοι.

Αν και η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ετήσιο πληθωρισμό 70% τον Απρίλιο, η ENAGroup, μία ανεξάρτητη ομάδα ακαδημαϊκών που καταρτίζει τον δικό της δείκτη τιμών καταναλωτή, τον ανεβάζει στο 157%.

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει, εν τω μεταξύ, να περάσει νόμο που θα απαγορεύει σε ανεξάρτητους ερευνητές να δημοσιεύουν τα δικά τους στοιχεία χωρίς την έγκριση της Turkstat και θα τους θέτει αντιμέτωπους με ποινή φυλάκισης αν παραβιάσουν τον νόμο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ