Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Οι ΗΠΑ την εξωθούν σε χρεοκοπία - Δεν ανανέωσαν το waiver για τα ομόλογα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποφάσισε να μην ανανεώσει την εξαίρεση των Αμερικανών επενδυτών που κατέχουν ρωσικά ομόλογα από τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, επιδιώκοντας τη χρεοκοπία της Ρωσίας.

Οι αμερικανικές τράπεζες και φυσικά πρόσωπα δεν θα μπορούν από σήμερα να δέχονται πληρωμές από τη ρωσική κυβέρνηση, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Η επικεφαλής του, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «ευλόγως πιθανό» πως το υπουργείο δεν θα ανανέωνε το waiver, σημειώνοντας πως επρόκειτο για προσωρινό μέτρο.

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι οι ΗΠΑ προτιμούν να εξωθήσουν τη Ρωσία σε χρεοκοπία από το να αποπληρωθούν οι Αμερικανοί επενδυτές.

Δεν είναι σαφές αν η Ρωσία θα χρεοκοπήσει

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, αν η μη ανανέωση της εξαίρεσης θα αρκεί πράγματι για μία ρωσική χρεοκοπία. Αφενός μεν οι ομολογιούχοι εκτός των ΗΠΑ πιθανόν να είναι σε θέση να πληρωθούν. Καθώς οι περισσότεροι κάτοχοι ρωσικών ομολόγων είναι Ευρωπαίοι δεν θα υπήρχε επαρκής αριθμός επενδυτών για να κηρυχθεί η Ρωσία σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών, σύμφωνα με μεγάλη ρωσική χρηματιστηριακή εταιρεία. 

Για να υπάρξει απόφαση για αθέτηση πληρωμής ενός ομολόγου, θα πρέπει συνήθως να συμφωνήσει τουλάχιστον το 25% των κατόχων του.

Οφειλές 1 δισ. δολαρίων για τόκους

Η Ρωσία αναμένεται να κάνει την Παρασκευή πληρωμές περίπου 100 εκατ. δολαρίων για εξωτερικό χρέος της. Καθώς προέβλεπε τη λήξη του waiver, είχε αρχίσει να μεταφέρει τα χρήματα αυτά στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα.

Αν δεν μπορέσει να κάνει την πληρωμή, θα έχει μία περίοδο χάριτος 30 ημερών για να βρει μία λύση, όπως συνέβη και στις αρχές Μαΐου, όταν μεταβίβασε χρήματα στους επενδυτές την τελευταία στιγμή μετά το αρχικό μπλόκο.

Συνολικά, η Ρωσία χρωστά περίπου 1 δισ. δολάρια για πληρωμές τόκων έως το τέλος του 2022, αλλά έχει άφθονη ρευστότητα, χάρη στις εισροές δισεκατομμυρίων από τις πωλήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ