Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Μείωση του βασικού επιτοκίου στο 11% - Απόσυρση των αμυντικών μέτρων

Σε νέα μείωση των επιτοκίων, την τρίτη μέσα σε έναν μήνα, προχώρησε η ρωσική κεντρική τράπεζα, προαναγγέλλοντας και περαιτέρω μειώσεις καθώς θέλει να ανακόψει την ανατίμηση του ρουβλιού και να αποσύρει τα έκτακτα αμυντικά χρηματοπιστωτικά μέτρα που έλαβε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε σήμερα το επιτόκιο αναφοράς στο 11% από 14% σε μία έκτακτη συνεδρίαση, την οποία ανακοίνωσε χθες. Πρόσθεσε ότι «κρατά ανοικτή την προοπτική για μείωση του βασικού επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρούβλι, πέραν του ότι σημείωσε πως η συναλλαγματική ισοτιμία συνέβαλε στον χαμηλότερο πληθωρισμό.

Σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι «οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία παραμένουν δύσκολες, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα», προσθέτοντας ότι «οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υποχώρησαν κάπως, επιτρέποντας τη χαλάρωση κάποιων capital controls».

Η απόφαση δείχνει την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να ανακόψει την ανοδική πορεία του ρουβλιού, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Με τη σημερινή μείωση, αναστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης αύξησης του βασικού επιτοκίου τον Μάρτιο από το 9% στο 20%.

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018 το ρούβλι

Παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η αύξηση των εξαγωγών και τα capital controls περιόρισαν τη ζήτηση για συνάλλαγμα και εκτίναξαν την ισοτιμία του ρουβλιού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018.

Με τη μείωση του επιτοκίου επιδιώκεται επίσης η στήριξη της ρωσικής οικονομίας που αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά. Καθώς η καταναλωτικής ζήτηση έχει κάνει βουτιά, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται μετά την αύξηση των τιμών λόγω των αγορών πανικού τους πρώτους μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ