Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Καμπανάκι από μεγάλες επιχειρήσεις για μείωση της ζήτησης λόγω των lockdown

O αντίκτυπος από τα εκτεταμένα lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα είναι μεγάλος όχι μόνο στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την προσφορά βασικών ενδιάμεσων προϊόντων, που συμβάλλουν στον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και στη ζήτηση από τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. 

Μία σειρά από μεγάλες εταιρείες προειδοποιούν για μείωση των πωλήσεων τους στην κινεζική αγορά καθώς τα σκληρά lockdown το τελευταίο δίμηνο έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των Κινέζων καταναλωτών, πολλοί από τους οποίους έμειναν χωρίς εργασία.

Μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων και laptop

Μπορεί τα lockdown να αίρονται σταδιακά και η κινεζική οικονομία να στέκεται ξανά στα πόδια της, αλλά οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου επιβραδύνθηκαν δραματικά και οι Κινέζοι δεν είναι πρόθυμοι να αντικαταστήσουν τα smartphones, τα laptop και τις τηλεοράσεις τους.

«Τα τρέχοντα lockdown στην Κίνα… έχουν επιπτώσεις τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση», δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής chips, Nvidia, προβλέποντας μείωση των πωλήσεων ηλεκτρονικών παιχνιδιών κατά 400 εκατ. δολάρια λόγω των αυστηρών περιορισμών για την πανδημία. «Υπάρχουν πολύ μεγάλες πόλεις που είναι σε πλήρες lockdown και εστιάζουν την προσοχή τους σε άλλα σημαντικά πράγματα για τους πολίτες τους εκεί. Επομένως έχει αντίκτυπο στη ζήτηση (των προϊόντων μας)», πρόσθεσε.

Εφαρμόζοντας την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό, περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί και στο Πεκίνο, την κινεζική πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά τη Σαγκάη που υπάρχουν ακόμη μερικά lockdown ή άλλοι περιορισμοί.

Πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για το κινεζικό ΑΕΠ

Οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν 11,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση μετά την πτώση 3,5% στον Μάρτιο. Οι συνέπειες είναι τόσο σημαντικές, ώστε η UBS και η J.P. Morgan προσγείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Κίνα φέτος στο 3% και 3,7%, αντίστοιχα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε χθες ότι η Κίνα θα επιδιώξει έναν εύλογο ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο και την αναχαίτιση της αυξανόμενης ανεργίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, εξ άλλου, ευρύτερες φορολογικές μειώσεις και ανέστειλε τις πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων δανείων για τη στήριξη της οικονομίας.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκαν μετά από χρόνια εντυπωσιακών αυξήσεων, με τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες να υφίστανται ισχυρό πλήγμα. Για την Tesla, οι πωλήσεις στην Κίνα σχεδόν μηδενίστηκαν τον περασμένο μήνα.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια PC στον κόσμο, η Lenovo, ανακοίνωσε σήμερα τη χαμηλότερη τριμηνιαία αύξηση εσόδων τα τελευταία επτά τρίμηνα καθώς η ζήτηση για τους υπολογιστές της υποχώρησε μετά από δύο χρόνια που είχε αυξηθεί λόγω της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση κινεζική εταιρεία, Tencent, κατέγραψε τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή της από το 2004, αποδίδοντάς τη στη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης από τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, καταναλωτικών ειδών και ταξιδιών.

Η Foxconn, η οποία είναι προμηθεύτρια της Apple, προειδοποίησε ότι η ζήτηση smartphone στην Κίνα μειώνεται, όπως και οι πωλήσεις πολυτελών ειδών σε μία χώρα που θεωρείτο έως πρότινος ως Μέκκα για τις εταιρείες του είδους, όπως η LVMH.

«Ακόμη και όταν η Κίνα βγει από την απομόνωση, η επαναφορά δεν θα είναι τόσο γρήγορη και τόσο άμεση όπως είδαμε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Johann Rupert, πρόεδρος της ελβετικής εταιρείας Richemont την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ