Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σουηδία: Μείωση του ΑΕΠ λόγω υψηλού πληθωρισμού που σπάει ρεκόρ 30 ετών

Σε μείωση κατά 0,8% οδηγήθηκε η Σουηδική οικονομία στο α΄ τρίμηνο του 2022, εν μέρει ως αποτέλεσμα των υποτονικών επιπέδων των εξαγωγών και της ανοδικής αναθεώρησης των στατιστικών στοιχείων στα προηγούμενα έτη.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8% στο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους, για πρώτη φορά από το δ΄ τρίμηνο του 2020 την ώρα που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ύφεση 0,4%.

Ενώ η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία έχει ανακάμψει από την πανδημία, τα νοικοκυριά στη Σουηδία τώρα αισθάνονται τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό ο οποίος διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και μια αναμενόμενη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων από τη Riksbank, επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

"Η πτώση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο δεν είναι ανησυχητική, καθώς αποδίδεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες, με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή", αναφέρει οικονομολόγος της Nordea, επικαλούμενος περιορισμούς από το τελευταίο κύμα της πανδημίας και έλλειψη εισαγόμενων αγαθών.

Δήλωσε πως αναμένει αξιοπρεπή ανάπτυξη στο τρέχον τρίμηνο, όπως φαίνεται και από τα πολύ ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας.

Οι καθαρές εξαγωγές μείωσαν το σουηδικό ΑΕΠ κατά 0,7% στους τρεις πρώτους μήνες του 2022, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,8% έναντι του προηγουμένου τριμήνου, στην υψηλότερη άνοδο από το τέλος του 2020.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από το β΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους.

Για το 2021 η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 0,3% στο 5,1%, ενώ η ύφεση του 2020 επίσης αναθεωρήθηκε στο 2,2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ