Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων μέσα στην πανδημία

Κινεζική οικονομία / Πηγή: AP
Κινεζική οικονομία / Πηγή: AP

Η Κίνα προσέλκυσε περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα το 2020, αναλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση στη σχετική λίστα.

Ειδικότερα, οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα ανήλθαν πέρυσι σε 163 δισ. δολάρια, έναντι 134 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι το 2019, οι εισροές στις ΗΠΑ ανέρχονταν σε 251 δισ. δολάρια, έναντι 140 δισ. δολαρίων στην Κίνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν παγκοσμίως το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Ειδικότερα σημείωσαν πτώση 42%, στα 859 δισ. δολάρια, ποσοστό 30% χαμηλότερο ακόμη και από τις μαύρες μέρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 009. 

Οι ανεπτυγμένες χώρες επλήγησαν περισσότερο από τις αναπτυσσόμενες. Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 49%, ποσοστό σημαντικά μικρότερο από τον μέσο όρο του 69% για το σύνολο των ανεπτυγμένων χωρών.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες η αντίστοιχη μείωση ανήλθε στο 12%. Η Κίνα, που περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία, σημείωσε μια μικρή αύξηση κατά 4% στις εισροές της.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε πτώση κατά τα δύο τρίτα, με το Ηνωμένο Βασίλειο, που επλήγη ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, να μην βλέπει καθόλου νέες εισροές. 

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στη ροή των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2020, οι ΗΠΑ διατηρούν  την πρώτη θέση όσον αφορά στο συνολικό απόθεμα ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι η Κίνα κατάφερε να αντεπεξέλθει καλύτερα στην πανδημία σε σχέση με τους μεγάλους παίχτες της οικονομίας. Πρόσφατα, το Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2020 και σύμφωνα με τους αναλυτές θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα αναφέρει θετικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ