Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζα της Αγγλίας: Θα θυσίαζε την ανάπτυξη για να ελέγξει τον πληθωρισμό

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα θυσίαζε ακόμη και την ανάπτυξη στη Βρετανία προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of England, Huw Pill.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη βρετανία εκτιμούν ότι υφίσταται κίνδυνος η αύξηση των τιμών να αποκτήσει δυναμική "αυτοεκπληρούμενης προφητείας" με τον Pill να ξεκαθαρίζει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους μήνες που έρχονται, με την κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι έτοιμη να δράσει "πιο επιθετικά".

Τα σχόλια του αξιωματούχου της BoE αποτελούν παραδοχή ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να παραγάγει ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα.

Ο Pill ανέφερε ότι τα εργαλεία της BoE μπορούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και να τον θέσουν εκ νέου εντός στόχου, ωστόσο δεν μπορούν να λύσουν ζητήματα σχετικά με τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών ή με την αποδυνάμωση της βρετανικής λίρας-στερλίνας.

Η BoE προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην πέμπτη συναπτή αύξηση επιτοκίων, ενώ εκτίμησε ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 στο Η.Β. θα διαμορφωθεί στο 11%. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,25%, με αύξηση 25 μονάδων βάσης, ωστόσο η Τράπεζα ξεκαθάρισε ότι μπορεί να κινηθεί πιο επιθετικά στη συνέχεια, ακόμη και με αυξήσεις της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

Κριτήριο για ισχυρότερες κινήσεις, είπε ο Pill, θα ήταν να διαφανεί ότι ο πληθωρισμός ενσωματώνεται στους μισθούς ή να γίνει γενική πεποίθηση ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ