Νέα

BP: Χιλιάδες απολύσεις για χάρη του περιβάλλοντος - Επώδυνη στροφή στις ΑΠΕ

BP / Πηγή: AP Newsroom
BP / Πηγή: AP Newsroom

Τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον άνεμο της κλιματικής αλλαγής που αυτή την περίοδο παρασύρει την BP, έναν από τους παγκόσμιους κολοσσούς της πετρελαϊκής αγοράς εδώ και 100 χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, η βρετανική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου προχωρά εδώ και έναν χρόνο σε μαζικές απολύσεις γεωλόγων, μηχανικών κι επιστημόνων που εξειδικεύονται στον τομέα, φτάνοντας πλέον να μετρά 100 αντί για 700! Αυτό φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα της νέας περιβαλλοντικής πολιτικής που έχει ξεκινήσει από πέρυσι ο CEO Μπέρναρντ Λούνεϊ.

«Θυελλώδης έχει γίνει ο άνεμος (της αλλαγής) στην ομάδα (της BP) από την άφιξη του Λούνεϊ και μετά. Όλα συμβαίνουν απίστευτα γρήγορα» δήλωσε στο Reuters ανώτερο μέλος της ομάδας, το οποίο όμως δεν κατονομάζεται.

Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, μέσα στους τελευταίους μήνες έχουν γίνει εκατοντάδες αποχωρήσεις από την ομάδα εξόρυξης, είτε με τη μορφή μετάθεσης σε άλλον τομέα προκειμένου να υποστηριχτούν νέες φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές που θα μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμα της BP, είτε με τη μορφή απόλυσης. Όλα αυτά είναι μέρος της νέα στρατηγικής της BP για γρήγορη στροφή από το πετρέλαιο και το αέριο, τα οποία ωστόσο θα παραμείνουν μέχρι το 2030 σημαντική πηγή εισοδήματος της εταιρείας.

O CEO της BP Μπεράρντ Λούνεϊ / Πηγή: AP Newsroom
O CEO της BP Μπεράρντ Λούνεϊ / Πηγή: AP Newsroom

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ, ωστόσο ο δημοσιογράφος Ρον Μπούσο συνομίλησε με δεκάδες πρώην και νυν εργαζόμενους της BP που περιέγραψαν με λεπτομέρειες τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία στη μετάβασή της από τα ορυκτά καύσιμα στην ουδετερότητα εκπομπών άνθρακα.

Άλλωστε, το ίδιο έκανε και ο Λούνεϊ, όταν με το που ανέλαβε περιέγραψε τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η εταιρεία στην επόμενη δεκαετία. Εν κατακλείδι, η BP προχωρά υπό την καθοδήγηση του Λούνεϊ σε αναδιάρθρωση και στην περικοπή περίπου 10.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή περίπου το 15% του εργατικού της δυναμικού.

Ο βρετανικός κολοσσός, σύμφωνα με τα σχέδια του Λούνεϊ, στοχεύει μέσα στην επόμενη δεκαετία να επιτύχει την περικοπή 1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ήμερα, ήτοι μείωση της τάξης του 40% και την αύξηση παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η στροφή της BP στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεπάγεται και το τέλος εποχής για τις ομάδες εξόρυξης της Μόσχας και του Χιούστον, επισημαίνει το ρεπορτάζ. Στελέχη από τη Μόσχα, το Χιούστον και τα κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο πραγματοποίησαν αποχαιρετιστήρια τηλεδιάσκεψη μέσω Zoom, με εργαζόμενους να επισημαίνουν στο Reuters πως «το κλίμα ήταν τεταμένο».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ