Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

«Χρυσή» ευκαιρία για Αλγερία: Αύξηση 70% των κερδών από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Πηγή: AP

Η προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει σε πλεονεκτική θέση την Αλγερία, μία χώρα με σημαντικά κοιτάσματα τόσο αερίου όσο και πετρελαίου. 

Τα κέρδη της Αλγερίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 70% στα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια (20,62 δισεκατομμύρια ευρώ) στους πρώτους πέντε μήνες του 2022, σε σύγκριση με τα κέρδη των 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (12,08 δισεκατομμύρια ευρώ) κατά την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με την κρατική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου Sonatrach.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η Αλγερία διαπραγματεύεται με όλους τους πελάτες της, την επανεξέταση των τιμών του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο εκτελεστικός διευθυντής της Sonatrach, Τεουφίκ Χακάρ.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η επανεξέταση των τιμών δεν έχει ως στόχο μία μόνο εταιρία ή χώρα.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία η αφρικανική χώρα έχει τη χρυσή ευκαιρία να αυξήσει το μερίδιο της στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου σήμερα έχει την τρίτη θέση με 8%, μεγιστοποιώντας τις εξαγωγές ενέργειας και τα έσοδά της.

Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη η ιταλική εταιρεία Eni και η αλγερινή Sonatrach υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η Αλγερία θα αύξανε σταδιακά τις εξαγωγές της, οι οποίες θα φθάσουν τα 9 δισ. κυβικά μέτρα το 2023-24, επιπλέον των 21 δισ. κυβικών μέτρων που αγοράζει σήμερα η Ιταλία. 

Ετσι, η Αλγερία γίνεται ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ιταλία, αντί της Ρωσίας

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ