Νέα
  • ΓΔ: 1250.18 -0.03%
  • Τζίρος: 26,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: Η κυβέρνηση προσφέρει 9,7 δισ. ευρώ για την πλήρη κρατικοποίηση της EDF

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP

H γαλλική κυβέρνηση προσφέρει 9,7 δισ. ευρώ για την πλήρη κρατικοποίηση της Electricite de France (EDF) καθώς επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα της εταιρείας ηλεκτρισμού που εντείνουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Προσαύξηση 53% στην τιμή της μετοχής 

Το κράτος θα προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το 16% της EDF που δεν κατέχει σήμερα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Η τιμή αυτή είναι κατά 53% υψηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της στις 5 Ιουλίου (7,84 ευρώ), την ημέρα που η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε την κρατικοποίηση.

Η μετοχή της εταιρεία, η διαπραγμάτευση της οποίας είχε ανασταλεί από τις 13 Ιουλίου εν όψει της ανακοίνωση των λεπτομερειών του σχεδίου κρατικοποίησης, έκανε άλμα 15% στα 11,75 ευρώ.

Το κράτος θα ελέγχει τους λογαριασμούς

Εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη την τελευταία γενιά, η Γαλλία θέλει να κρατικοποιήσει πλήρως την υπερχρεωμένη EDF για να ελέγχει τους λογαριασμούς ρεύματος, προχωρώντας παράλληλα σε μεγάλες επενδύσεις για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Η αξιοπιστία των πυρηνικών αντιδραστήρων της EDF έχει επιδεινωθεί, ενώ η κατασκευή νέων εργοστασίων έχει ανακοπεί λόγω καθυστερήσεων και υπερβάσεων στο κόστος.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος που επέβαλε η κυβέρνηση, έκαναν το χρέος της EDF να φαίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμο.

Η κρατικοποίηση θα καθησυχάσει τους πιστωτές της EDF για την οικονομική σταθερότητά της, αλλά θα αφήσει πολλές άλλες προκλήσεις για τον διάδοχο του 67χρόνου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, ο οποίος θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ