Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Gazprom: Κλείνει άλλη μία τουρμπίνα στο σταθμό Portovaya - Πέφτουν οι ροές φυσικού αερίου

Η Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1 προς τη Γερμανία στο 20% της συνολικής χωρητικότητάς του.

Ως αιτία της νέας περικοπής, η εταιρεία ανέφερε την παύση της λειτουργίας μίας ακόμη τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream1 για συντήρηση στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya 

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ήδη περικόψει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1.

Επί του παρόντος, τη Δευτέρα η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού αυτού βρίσκεται μόλις στο 40% της συνολικής ικανότητάς του και, πλέον, από την Τετάρτη 27 Ιουλίου η ροή θα πέσει στο 20%, στο μισό δηλαδή.

Η Gazprom είπε ότι η παροχή από την Τετάρτη θα μειωθεί στα 33 εκ. κυβικά μέτρα την ημέρα -μόλις το ήμισυ της τρέχουσας, ήδη μειωμένης, ροής (από τα σημερινά 67 εκ. κ.μ.). 

Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1 την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα διάλειμμα 10 ημερών για συντήρηση, αλλά η ροή επανήλθε μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού - επίπεδο στο οποίο η Ρωσία δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο λόγω της καθυστερημένης επιστροφής τουρμπίνας που βρισκόταν για συντήρηση στον Καναδά. 

«Η επισκευασμένη τουρμπίνα θα εγκατασταθεί μόλις ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις»

Η επισκευασμένη τουρμπίνα θα εγκατασταθεί στον σταθμό του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, όταν θα επιστρέψει από τον Καναδά όπου βρίσκεται για συντήρηση και τότε η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο θα γίνεται στο επίπεδο που αναλογεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η τουρμπίνα θα εγκατασταθεί ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες...και το φυσικό αέριο θα ρεύσει στον αναλογούντα όγκο, στον όγκο που είναι τεχνολογικά εφικτός», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος εξοπλισμός του Nord Stream 1 που να χρειάζεται επισκευή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Gazprom: Δεν μας καλύπτουν τα έγγραφα της Siemens για τις κυρώσεις

Νωρίτερα, η Gazprom είχε εκδώσει μια άλλη ανακοίνωση, συντηρώντας την ένταση στα ύψη γύρω από τον Nord Stream και την ασφαλή τροφοδοσία της Γερμανίας και της κεντρικής Ευρώπης με επαρκείς ποσότητητες φυσικού αερίου 

«Η Gazprom μελέτησε τα έγγραφα, όμως πρέπει να επισημάνει πως δεν αφαιρούν τα ρίσκα που έχουν ήδη εντοπιστεί και από τα οποία προκύπτουν επιπλέον ερωτήματα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ανακοινωθέν, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα από την Gazprom αναφορικά με τις κυρώσεις της Ε.Ε. και της Βρετανίας. 

Στα ύψη οι τιμές του αερίου

Η ανακοίνωση της Gazprom για την νέα μείωση των ροών στον αγωγό Nord Stream πυροδότησε και πάλι το κλίμα αβεβαιότητας με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές στο hub TTF της Ολλανδίας στα 179€/MWh καταγράφοντας αύξηση 12% συγκριτικά με χθες. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ