Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση - Σωτήρης Δανέζης: Η αγκαλιά του Ισραήλ για τον Ερντογάν θα του στοιχίσει ακριβά

Αναστατωμένος ο πρόεδρος Ερντογάν
Πηγή: AP

Για πάνω από μια δεκαετία, η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς  επικριτές του Ισραήλ. Η αντι-Ισραηλινή ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους και τον ίδιο τον Ερντογάν πολλές φορές εξόργισαν το Τελ Αβίβ. Τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική ηγεσία εκφράζει ξανά έντονο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.  

Η Άγκυρα θεωρεί πως η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης στην πολυπόθητη επανεκκίνηση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν.

Όμως τα μηνύματα από την αντίπερα όχθη δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στην τουρκική ηγεσία. Ισραηλινοί αναλυτές και αρθρογράφοι στον φιλοκυβερνητικό ισραηλινό τύπο εκτιμούν πως, αυτή τη φορά, το τίμημα για τη φιλία του Ισραήλ θα είναι πολύ μεγάλο.

Σήμερα το Ισραήλ ευθυγραμμίζεται με Ελλάδα και Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο και τείνει χείρα φιλίας σε αραβικές χώρες του Κόλπου, με δυο λόγια έχει κι άλλους διαύλους επικοινωνίας με τον μουσουλμανικό κόσμο, έχει νέους εμπορικούς εταίρους, μπορεί ακόμη και να πετάξει πάνω από τον αραβικό εναέριο χώρο για να πάει ανατολικά αντί να στηρίζεται αναγκαστικά στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι πλέον απαραίτητος εταίρος.

Επισήμως το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να σχολιάσει το ενδεχόμενο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, ανεπίσημα όμως, ο Τύπος γράφει πως υπάρχουν τρεις σημαντικές απαιτήσεις του Τελ Αβιβ από την Άγκυρα.

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να επιτρέπει στη Χαμάς να σχεδιάζει στρατιωτικές δραστηριότητες από το έδαφος της. Την καταγγελία έκαναν ισραηλινές πηγές και το 2019 σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph. Πέρυσι Ισραηλινός διπλωμάτης υποστήριξε πως ο Ερντογάν είχε χορηγήσει υπηκοότητα σε 12 μέλη της Χαμάς.

Το Ισραήλ θα ήθελε επίσης η Τουρκία να είναι πιο διαφανής σχετικά με τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την κατηγορούν ότι συνεργάζεται με ομάδες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και χρηματοδοτεί αραβικές πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες ζήτησαν από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην Ιερουσαλήμ.

Τέλος, το Ισραήλ απαιτεί από τον Ερντογάν και τους Τούρκους αξιωματούχους να καταργήσουν τη σκληρή αντι-Ισραηλινή ρητορική, ιδίως για την πολιτική που ακολουθεί το Τελ Αβίβ στη Γάζα.

Ισραηλινοί αναλυτές υποστηρίζουν πως εάν η Τουρκία δεχτεί αυτούς τους όρους τότε κάθε ισραηλινός αξιωματούχος θα μπορούσε να υποδεχτεί θετικά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Το συμπέρασμα είναι πως όσο στο Τελ Αβιβ αντιλαμβάνονται την ανάγκη που έχει η τουρκική ηγεσία για αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών και για μια πιο εποικοδομητική σχέση που θα βοηθούσε ακόμη και στην αντιστροφή του αντι-τουρκικού κλίματος στην Ουάσιγκτον, τόσο θα αυξάνουν τις απαιτήσεις τους. Η «αγκαλιά» του Ισραήλ για τον Ερντογάν θα του στοιχίσει ακριβά.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ