Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για «ρωσικό» χειμώνα - Τα μέτρα ανά πόλη

Πηγή: AP

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το στοίχημα της Ευρώπης τον προσεχή χειμώνα κι αρκετές πόλεις έχουν λάβει ήδη τα πρώτα μέτρα, μπροστά στον φόβο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ισπανία - Σκοτεινές βιτρίνες

Στην Ισπανία, ανακοινώθηκαν νέοι κανόνες εξοικονόμησης ενέργειας και σύμφωνα με αυτούς καμία επιχείρηση δεν θα επιτρέπεται να ψύχει το εσωτερικό της κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου ή να το θερμαίνει πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.

Το σχετικό διάταγμα, που έχει ισχύ μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, προβλέπει επίσης τη διακοπή φωτισμού των μνημείων, απαγορεύει στα καταστήματα να φωτίζουν τις βιτρίνες τους μετά τις 10 το βράδυ  και απαιτεί από τα μαγαζιά να διαθέτουν ηλεκτρική οθόνη που θα δείχνει στους περαστικούς τη θερμοκρασία στο εσωτερικό των χώρων.

Πηγή: AP

Τα δημόσια κτίρια στην Ισπανία, εκτός από τα νοσοκομεία, είχαν ήδη εφαρμόσει το ανώτατο όριο στους 27 βαθμούς. Η επέκταση του μέτρου, ωστόσο, αντανακλά τη σοβαρότητα μιας διαφαινόμενης απειλής: μια ενεργειακή κρίση.

Ως απάντηση στους φόβους ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να περιορίσει τη χρήση ενέργειας κατά 15%, ωθώντας όλη την ήπειρο στη λήψη μέτρων σχετικά με τους θερμοστάτες και τον φωτισμό. 

Γερμανία - Μνημεία στο σκοτάδι

Το Βερολίνο, για παράδειγμα, έχει δεσμευτεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%, και η πόλη έχει ήδη σταματήσει να φωτίζει τα μνημεία της τη νύχτα, βυθίζοντας αξιοθέατα όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου και η Στήλη της Νίκης στο  σκοτάδι. 

Πηγή: AP

Ιταλία και Ελλάδα - «Ισπανικό μοντέλο» στα κλιματιστικά

Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν επίσης ανώτατο όριο  27 βαθμών Κελσίου στα κλιματιστικά. Πρόκειται για την «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, που προβλέπει πως ο κλιματισμός σε κτίρια του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 26-27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή: AP

Γαλλία - Πρόστιμα σε επιχειρήσεις

Το Παρίσι εισήγαγε πρόστιμα (150 ευρώ) στις επιχειρήσεις που αφήνουν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες ενώ λειτουργούν τα κλιματιστικά τους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις καιρικές συνθήκες και τα χαμηλά επίπεδα νερού σε αρκετούς ευρωπαϊκούς ποταμούς, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για τη μεταφορά καυσίμων σε γερμανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και για την ψύξη των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Πηγή: AP

Δύσκολος χειμώνας 

Μόλις μπει ο χειμώνας, το ρεύμα για τη θέρμανση θα είναι προτεραιότητα. Όπως υποστήριξε ο Javier Blas του Bloomberg, το Παρίσι μπορεί να αντιμετωπίσει υψηλό κίνδυνο συσκότισης λόγω κρύου. Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στη Γαλλία περιλαμβάνουν την απαγόρευση της θέρμανσης των ταρατσων των καφετεριών.

Στο Βερολίνο σκέφτονται να μειώσουν τα όρια στη θέρμανση στα δημόσια γραφεία και τα σχολεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να μειώσουν τη θερμοκρασία στις δημόσιες πισίνες και να διαμορφώσουν  τα ωράρια των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να αξιοποιήσουν τις ώρες της ημέρας. 

Η Ισπανία εξαρτάται λιγότερο από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό σε σχέση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη – οι αρμόδιοι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων έχουν δηλώσει ότι η χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει σε πιθανή πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. 
Ενώ ο στόχος σε όλη την ΕΕ για μείωση της ενέργειας είναι 15%, η Ισπανία θα πρέπει να μειώσει μόλις κατά 7%. 

Επιστροφή στη μεσημεριανή σιέστα

Οι ακραίες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναβίωση της παραδοσιακής μεσημεριανής σιέστα. Πολλοί Ισπανοί επαγγελματίες εξακολουθούν να κάνουν ένα μεγάλο απογευματινό διάλειμμα μετά το μεσημεριανό γεύμα πριν επιστρέψουν στο γραφείο νωρίς το βράδυ, είναι πιο σπάνιο για τους υπαλλήλους να έχουν χρόνο να κάνουν το ίδιο. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει — όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες .

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, τα συνδικάτα πιέζουν επί του παρόντος για δικαιώματα καλοκαιρινής σιέστα για τους εργάτες στις κατασκευές. Καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί την ακραία ζέστη προς τα βόρεια, το δοκιμασμένο στο χρόνο εργαλείο της Ισπανίας για τη διαχείριση των κινδύνων της θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί κι αλλού.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ