Νέα
  • ΓΔ: 821.12 +0.24%
  • Τζίρος: 33,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

WSJ: «Παράταση» για τα γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια λόγω ενεργειακής κρίσης - Τι απαντά το Βερολίνο

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο» με τη Ρωσία και υποστηρίζει ότι, μετά από 20 χρόνια αποκήρυξης της ατομικής ενέργειας, η Γερμανία «κάνει μεταβολή» και αποφασίζει την παράταση της λειτουργίας τριών πυρηνικών εργοστασίων.

Πρόκειται για τα πυρηνικά εργοστάσια «Εμσλαντ» στην Κάτω Σαξονία, Ίζαρ 2 στη Βαυαρία και Νέκαρβεστχαϊμ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τα οποία, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, θα τερμάτιζαν τη λειτουργία τους στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το δημοσίευμα επικαλείται εκτίμηση κυβερνητικού αξιωματούχου στο Βερολίνο που δηλώνει ότι «τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ασφαλή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα παραμείνουν ασφαλή και μετά τις 31 Δεκεμβρίου».

Το βράδυ της Τρίτης, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε το δημοσίευμα της WSJ, λέγοντας ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τα τρία πυρηνικά εργοστάσια» και «αυτό θα συμβεί μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των στρες τεστ που βρίσκονται σε εξέλιξη». Σε πιο κατηγορηματικό ύφος εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο δηλώνει ότι το δημοσίευμα της WSJ «δεν ευσταθεί και στερείται βάσης». 

Διαφορετικές απόψεις στη «συγκυβέρνηση»

Είναι γνωστό ότι, ανάμεσα σε άλλα σενάρια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η σημερινή κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς εξετάζει πλέον και το ενδεχόμενο παράτασης για τα πυρηνικά εργοστάσια. Μεγάλο μέρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) βλέπει θετικά μία τέτοια εξέλιξη, όπως και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), που επίσης συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Διαφορετική άποψη έχει το Κόμμα των Πρασίνων, αλλά και εκεί αναζωπυρώνεται η σχετική συζήτηση. «Εάν φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις, εάν δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά ούτε τα νοσοκομεία, τότε θα εξετάσουμε και αυτό το ενδεχόμενο», δηλώνει χαρακτηριστικά η «πράσινη» αντιπρόεδρος της Βουλής Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρντ σε τηλεοπτική εκπομπή.

Μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ο καγκελάριος Σολτς παραδέχεται ότι «η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί βιώσιμη μορφή ενέργειας», για να προσθέσει ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή διενεργείται ένα στρες τεστ, στο οποίο εξετάζουμε, εάν θα μπορούσε να παραταθεί για λίγο η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων». Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα τρία πυρηνικά εργοστάσια που συνεχίζουν τη λειτουργία τους συνεισφέρουν σήμερα μόλις το 6,4% του ρεύματος που καταναλώνεται σε όλη τη χώρα, ενώ το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει ποσοστό 10,1% και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 51,6%.

Πηγές: DW, DPA, Tagesschau.de

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ