Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ενας Ινδός ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - Το προφίλ του Γκαουτάμ Αντάνι

Gautam Adani

Λίγοι εκτός Ινδίας γνώριζαν τον Γκαουτάμ Αντάνι μόλις πριν από λίγα χρόνια. Τώρα ο Ινδός επιχειρηματίας, ο οποίος δοκίμασε αρχικά την τύχη του ως έμπορος διαμαντιών πριν στραφεί στον άνθρακα, έχει γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ασιάτης μπαίνει στην πρώτη τριάδα του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg -- ο συμπολίτης του  Μουκές Αμπάνι και ο Κινέζος Τζακ Μα δεν βρέθηκαν ποτέ σε αυτή τη θέση.

Εκτόπισε τον Αρνό από την τρίτη θέση

Με περιουσία 137,4 δισ. δολαρίων, ο Adani ξεπέρασε τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό και τώρα βρίσκεται πίσω στην κατάταξη μόνο από τους Αμερικανούς Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος.

Η οικονομική αυτοκρατορία του Αντάνι

Ο 60χρονος Αντάνι έκτισε τα τελευταία χρόνια μία οικονομική αυτοκρατορία, επεκτείνοντάς τον όμιλο του που εστίαζε στο εμπόριο άνθρακα σε άλλους τομείς, από κέντρα δεδομένων έως τσιμέντο, μέσα ενημέρωσης και αλουμίνα.

Ο όμιλος έχει τώρα στην ιδιοκτησία του τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων και αεροδρομίων της Ινδίας, επιχειρήσεις διανομής φυσικού αερίου σε πόλεις και ανθρακωρυχεία.

Το ορυχείο του Carmichael στην Αυστραλία έχει επικριθεί από περιβαλλοντολόγους, αλλά δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο να επενδύσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια στην πράσινη ενέργεια για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο.

Ανησυχία για την υψηλή μόχλευση του ομίλου

Καθώς η αυτοκρατορία του έχει επεκταθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων στον κόσμο, αυξάνοντας σταθερά τον πλούτο του, έχουν αυξηθεί  παράλληλα οι ανησυχίες από την ταχεία ανάπτυξη, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί κυρίως με χρέος. Η αυτοκρατορία του είναι «βαθιά υπερ-μοχλευμένη», ανέφερε η CreditSights σε έκθεσή της αυτό τον μήνα.

Ορισμένοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις αδιαφανείς δομές των μετόχων και την έλλειψη κάλυψης των εταιρειών του Ομίλου από αναλυτές.  Ωστόσο, οι μετοχές τους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη -- μερικές από αυτές πάνω από 1.000% από το 2020, με τις αποτιμήσεις να φτάνουν τις 750 φορές τα κέρδη -- καθώς ο μεγιστάνας επικεντρώθηκε σε τομείς που ο  πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θεωρεί κρίσιμους για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ινδίας.

Οι μετοχές της Adani Enterprises, της ναυαρχίδας του ομίλου, σκαρφάλωσαν 1,7% την Τρίτη για να κλείσουν σε υψηλό ρεκόρ.

Οι φιλανθρωπίες του Γκέιτς και του Μπάφετ

Ο Adani κατάφερε να ξεπεράσει μερικούς από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ στον κόσμο, εν μέρει επειδή πρόσφατα ενίσχυσαν τη φιλανθρωπία τους. Ο Γκέιτς είπε τον Ιούλιο ότι μετέφερε 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ έχει ήδη δωρίσει περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια δολάρια στη φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο Αντάνι, επίσης, έχει αυξήσει τη φιλανθρωπική του προσφορά. Δεσμεύτηκε τον Ιούνιο να δωρίσει 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινωνικούς σκοπούς για τα 60α γενέθλιά του.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ