Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΝΑΤΟ: Ετοιμο να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Κόσοβο σε περίπτωση νέας αναταραχής

ΝΑΤΟ/ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΑΤΟ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αυξήσει τα στρατεύματά του στο Κοσσυφοπέδιο εάν οι εντάσεις μεταξύ των σερβικών μειονοτήτων αναζωπυρωθούν καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας σε μια διαμάχη με την κυβέρνηση που αφορά τις πινακίδες αυτοκινήτου, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής της συμμαχίας (KFOR), την Τρίτη.

"Είμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι να δράσουμε... αν έχουμε αύξηση της έντασης, αλλά μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε εφέδρους... που μπορούμε να καλέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο ταξίαρχος Λούκα Πιπέρνι σε δημοσιογράφους στο αρχηγείο της KFOR στο την πρωτεύουσα Πρίστινα.

Η αναταραχή μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την απαίτηση να χρησιμοποιούν κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων έχει εγείρει φόβους για σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, περισσότερες από δύο δεκαετίες αφότου το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία για να τερματίσει την καταστολή της αλβανικής πλειοψηφίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την οποία κέρδισε το 2008, και οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θεωρούν πρωτεύουσά τους το Βελιγράδι και όχι την Πρίστινα. Περίπου 3.700 προσωπικό ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένοι στην πρώην σερβική επαρχία για να αποτρέψουν τη βία μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Προηγούμενες προσπάθειες εισαγωγής πινακίδων κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου στο αμιγώς σερβικό βόρειο Κοσσυφοπέδιο οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των ντόπιων Σέρβων, οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα. Τα οδοφράγματα διαλύθηκαν μόνο όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ παρενέβησαν για να επιβλέψουν τη διαδικασία και το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να αναβάλει τον κανόνα αδειοδότησης.

Ο Πιπέρνι είπε ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη αλλά εύθραυστη αυτή τη στιγμή και ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποκλείσει νέες εντάσεις ή βία στο βορρά καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου: "Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε, είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε στη μέση μεταξύ των διαδηλωτών και των οργανώσεων ασφαλείας", τόνισε.

"Έχουμε επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση... Με αυτόν τον αριθμό στρατευμάτων μπορούμε να τερματίσουμε κάθε είδους αύξησης εντάσεων", πρόσθεσε ο Πιπερνι, αναφερόμενος στα στρατεύματα εκτός Κοσσυφοπεδίου που το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως ενισχύσεις.

Τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και η Σερβία στοχεύουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν συμφωνήσει, ως μέρος αυτής της διαδικασίας ένταξης, να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματά τους και να οικοδομήσουν σχέσεις καλής γειτονίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ