Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με αρκτικό κύμα ψύχους - Το πρώτο κρας τεστ εν όψει του χειμώνα

Πηγή: AP Images

Eνα αρκτικό κύμα ψύχους που θα διαπεράσει τη δυτική Ευρώπη μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα είναι η πρώτη δοκιμασία για το πόσο πρόθυμοι είναι οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών να καθυστερήσουν την ενεργοποίηση της θέρμανσης, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και διευκόλυνσης των οικιακών προϋπολογισμών.

Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο θα είναι σχεδόν 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο, πέφτοντας έως και 6,5 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc. Στη Φρανκφούρτη η θερμοκρασία θα είναι 3,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα. Η Γαλλία και η Ισπανία θα αντιμετωπίσουν επίσης θερμοκρασίες 3-4 βαθμούς χαμηλότερες από τον εποχιακό κανόνα.

Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων καταρτίζουν σχέδια για τον τρόπο συρρίκνωσης της ενέργειας εάν χρειαστεί αυτό το χειμώνα. Με τις επιλογές για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου να έχουν εξαντληθεί, το βάρος πέφτει πλέον στη μείωση της ζήτησης. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό θα γίνει οικειοθελώς από τους ίδιους τους καταναλωτές, αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό υπάρχουν πολλά βήματα που μπορεί να κάνει μια εταιρεία δικτύου. Υστατη λύση αποτελούν οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

«Θα κάνει ακόμη πιο κρύο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς ο αέρας της Αρκτικής «εκτοξεύεται» προς τα νότια», σύμφωνα με το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στοίχημα να μην ανάψουν τα καλοριφέρ

Η περίοδος θέρμανσης δεν ξεκινά επίσημα πριν από τον Οκτώβριο, όμω;ς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι ένα crash test για την πειθαρχία που καλούνται να επιδείξουν οι Ευρωπαίοι στην κατανάλωση ενέργειας. Αλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ενέργειας αυτό τον χειμώνα.

Ενώ οι κυβερνήσεις επιδοτούν με δισεκατομμύρια ευρώ την στήριξη των καταναλωτών που δοκιμάζονται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, ελπίζουν ότι πολλοί άνθρωποι θα κρατήσουν τους θερμοστάτες τους απενεργοποιημένους, ακόμη και τους πιο κρύους μήνες.

«Εμφανίζονται ορισμένα σημάδια μείωσης της ζήτησης από τα νοικοκυριά λόγω των αυξανόμενων τιμολογίων λιανικής», δήλωσε η EnergyScan, η πλατφόρμα ανάλυσης αγοράς της Engie SA. «Αλλά αυτό θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Καθώς πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στο γραφείο, η ζήτηση ενέργειας θα πρέπει να κορυφώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα, ειδικά όταν ανάβουν περισσότερα φώτα (καθώς οι μέρες μικραίνουν).

Στη Βρετανία, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση φυσικού αερίου νωρίς το πρωί αυξάνεται ήδη από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο δικτύου National Grid Plc. Οι άνεμοι σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολο αυτόν τον χειμώνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ