Νέα
  • ΓΔ: 916.69 +0.14%
  • Τζίρος: 17,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Gazprom κόβει το φυσικό αέριο στην Ιταλία - Τι ανακοίνωσε η Eni

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom  ανακοίνωσε ότι ανέστειλε για σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ιταλία επικαλούμενη «την αδυναμία μεταφοράς αερίου μέσω της Αυστρίας».

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ταρβίζιο θα είναι μηδενικές για την 1η Οκτωβρίου, καθώς η Gazprom δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να προμηθεύσει φυσικό αέριο μέσω Αυστρίας, ανέφερε η Eni,  η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ιταλίας, σε δήλωση στην ιστοσελίδα της το Σάββατο.

Εκπρόσωπος της Eni, ωστόσο, είπε ότι η Αυστρία φαίνεται να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Gazprom.

Ο κύριος όγκος του ρωσικού αερίου που παραδίδεται στην Ιταλία περνά από την Ουκρανία μέσω του αγωγού TAG ο οποίος φτάνει ως το Ταρβίζιο στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Αυστρία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Eni, τον οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο AGI, «εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε με τη Gazprom αν είναι εφικτό να επαναληφθεί η ροή προς την Ιταλία».

«Εργαζόμαστε για να ελέγξουμε με την Gazprom εάν είναι δυνατή η επανεκκίνηση της ροής προς την Ιταλία», είπε ο εκπρόσωπος.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ιταλία προμηθευόταν ρωσικό φυσικό αέριο κατά 40%, ενώ πλέον αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 10%.

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώνονται συνεχώς μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και την επιβολή εναντίον της κυρώσεων.

Η Eni είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι αποσύρεται από τον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream τον οποίο έλεγχε εξ ημισείας με τη Gazprom.

H ανακοίνωση της Gazprom

«Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου (σ.σ. στην Ιταλία) στο πλαίσιο των συμβάσεων της OOO Gazprom Export μέσω της Αυστρίας έχει ανασταλεί λόγω της άρνησης του αυστριακού φορέα να επιβεβαιώσει τις άδειες μεταφοράς. Ο λόγος σχετίζεται με τις ρυθμιστικές αλλαγές που έγιναν στην Αυστρία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Gazprom εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος μαζί με Ιταλούς αγοραστές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Gazprom.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ