Νέα
  • ΓΔ: 1249.86 -0.06%
  • Τζίρος: 18,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Ποιοι την επικρίνουν για το πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ - Τι απαντά

Eυρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να επικρίνουν το ενεργειακό πακέτο στήριξης της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Βερολίνου να λάβει μέτρα μεγάλης κλίμακας σε εθνικό επίπεδο δημιουργεί τον κίνδυνο να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για την ενέργεια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις των άλλων χωρών της ΕΕ.

Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι το πακέτο των 200 δις. ευρώ, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ. «Αντιμέτωποι με τις κοινές απειλές της εποχής μας, δεν μπορούμε να χωριστούμε ανάλογα με τα περιθώρια στους προϋπολογισμούς μας», είπε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και ο Ιρλανδός ομόλογός του και πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, συμφώνησαν με τον Ντράγκι για μια πιο συντονισμένη απάντηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν χθες και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο— ένα μέτρο στο οποίο η Γερμανία έχει αντιταχθεί.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έρχεται συχνά σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, ήταν ακόμη πιο επικριτικός, χαρακτηρίζοντας το πακέτο ως «κανιβαλισμό».

Ο Ορμπαν είπε ότι τα μέτρα παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, βοηθώντας τις γερμανικές εταιρείες «με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ» εις βάρος των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες.

Λίντνερ: Ανάλογο του μεγέθους της γερμανικής οικονομίας το πακέτο

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, επέμεινε ότι το πακέτο είναι ανάλογο του μεγέθους και της ευαισθησίας της γερμανικής οικονομίας στην κρίση. 

Με κάθε στάνταρντ, όμως, το πακέτο είναι μεγάλο. Το σχέδιο των 200 δις. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί με χρέος, αντιστοιχεί στο 5,6% της οικονομικής παραγωγής της χώρας το 2021. Αν και ο Λίντνερ έχει πει ότι το πακέτο θα αφορά μία διετία, έρχεται να προστεθεί στα 100 δις. ευρώ στήριξης που έχουν ήδη διατεθεί από το Βερολίνο.

Με τα δύο αυτά πακέτα, οι γερμανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να λάβουν το 8,4% του ΑΕΠ σε ενεργειακές επιδοτήσεις, αν και μπορεί να υπάρχει κάποια αλληλεπικάλυψη.

Συνολικά, το ποσό των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι υπερδιπλάσιο της οικονομικής στήριξης που παρείχαν η Ιταλία και η Γαλλία μαζί, οι μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής μετά τη Γερμανία.

Σε όρους ΑΕΠ, το πακέτο είναι τουλάχιστον τριπλάσιο από τη στήριξη που προσφέρουν οι περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Εύλογα ερωτήματα για κρατική ενίσχυση

Ο Αντόνιο Φάτας, καθηγητής Οικονομικών στο INSEAD, δήλωσε ότι το μέγεθος του πακέτου «εγείρει εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν αυτό συνιστά κρατική ενίσχυση των γερμανικών επιχειρήσεων».

Ωστόσο, το ποσό των 200 δις. ευρώ αποτελεί το ανώτατο όριο και η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαθέσει τελικά λιγότερα σε περίπτωση πτώσης του ενεργειακού κόστους.

Το ίδιο συνέβη στην περίπτωση του ταμείου οικονομικής σταθεροποίησης, το οποίο συστήθηκε την περίοδο της πανδημίας και επικρίθηκε επίσης από τα κράτη μέλη για τη γενναιοδωρία του. Το ταμείο είχε αρχικό όριο 600 δις. ευρώ για τη διάσωση εταιρειών που επλήγησαν πολύ από την πανδημία, αλλά έχει χρησιμοποιήσει μόνο περίπου 50 δισ. ευρώ.

Η δικαιολογία της Γερμανίας για το μεγάλο μέγεθος του πακέτου ότι η βιομηχανική της παραγωγή το 2021 ήταν μεγαλύτερη από αυτή της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας μαζί και ότι οι ενεργοβόρες εταιρείες της έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένοι υπερασπιστές της γερμανικής γενναιοδωρίας λένε ότι αυτό δικαιολογεί τη δημοσιονομική της γενναιοδωρία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι, ενώ μια πανευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση θα ήταν η καλύτερη λύση, το πακέτο στήριξης της Γερμανίας θα ωφελούσε άλλες χώρες της περιοχής.

 «Εξακολουθεί να είναι προτιμότερο από την έλλειψη δημοσιονομικής στήριξης και μια βαθιά οικονομική αντίφαση στη Γερμανία», οικονομολόγος της Barclays Bank.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ