Νέα
  • ΓΔ: 920.03 -0.79%
  • Τζίρος: 68,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αζτέκοι: Το μυστικό από χρυσό που ήρθε στο φως μετά από 600 χρόνια

Ο αετός στις ανασκαφές του Temple Mayor / Πηγή: Υπ. Πολιτισμού Μεξικό - INAH
Ο αετός στις ανασκαφές του Temple Mayor / Πηγή: Υπ. Πολιτισμού Μεξικό - INAH

Το γλυπτό ενός χρυσού αετού - ηλικίας τουλάχιστον 600 ετών - ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο πλαίσιο ανασκαφών στον Καθεδρικό Ναό της Πόλης του Μεξικού, ο οποίος έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια του Μεγάλου Ναού (Templo Mayor) των Αζτέκων.

Το εντυπωσιακό εύρημα ήρθε στο φως τον περασμένο Φεβρουάριο από την σκαπάνη αρχαιολόγων του Εθνικού Ινσιτιούτου Αρχαιολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού, που αναζητούν τα κρυμμένα μυστικά του Μεγάλου Ναού των Αζτέκων.

Πρόκειται για ένα γλυπτό σκαλσμένο στον τοπικό κόκκινο ηφαιστειακό βράχο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στη χώρα από την προ-ισπανική περίοδο και αποτελεί το μεγαλύτερο επιδαπέδιο γλυπτό του είδους που έχει βρεθεί (με διαστάσεις 41,7 x 27,6 ίντσες) στον αρχαίο πυραμοειδή ναό.

«Είναι ένα υπέροχο έργο που αποδεικνύει ότι το Templo Mayor έχει ακόμα πολλά μεγάλα μυστικά να μας αποκαλύψει», δήλωσε αναφορικά με το εντυπωσιακό εύρημα η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Αλεχάντρα Φραούστο Γκερέρο, συμπληρώνοντας ότι «Χάρη στις προσπάθειες και την αφοσίωση των αρχαιολόγων συνεχίζουμε να ανακτούμε την ιστορία και την μνήμη μας».

Ο αετός είχε χαραχτεί στο δάπεδο, στον άξονα ενός ιερού αφιερωμένου στο θεό του πολέμου Huitzilopochtli και ενός μνημείου για τη θεά της Σελήνης Coyolxauhqui. Εικάζεται ότι πρόκειται για έργο του 15ου αιώνα. Ο ναός των Αζτέκων χτίστηκε κατά τη βασιλεία του Itzcoatl (1427 -1440). Εν συνεχεία κατά τη βασιλεία των  Moctezuma I και Ahuítzotl επιπλέον κατασκευές, οδηγώντας σε ένα περίτεχνο συγκρότημα που αποτελούταν από 78 ξεχωριστές κατασκευές. Σύμφωνα με ιστορικούς, το Templo Mayor ήταν για τους Αζτέκους η «καρδιά» του φυσικού, μυθυικού και πνευματικού κόσμου.

Ο αετός διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση κατάσταση, καθώς με την πάροδο των αιώνων είχε καλυφθεί με άλλα κτίσματα που προστέθηκαν στη συνέχεια των κατασκευαστικών εργασιών. Συν του ότι δεν τον ανακάλυψαν ποτέ οι Ισπανοί όταν ξεκίνησαν να χτίζουν στο σημείο τον μεγάλο Καθεδρικό Ναό της πόλης του Μεξικού.

Ο αετός στις ανασκαφές του Temple Mayor / Πηγή: Υπ. Πολιτισμού Μεξικό - INAH
Ο αετός στις ανασκαφές του Temple Mayor / Πηγή: Υπ. Πολιτισμού Μεξικό - INAH

Ο αποκαλούμενος «οψιανός αετός», είναι γεμάτος συμβολισμούς. Παρόμοια εικόνα αετού, τα φτερά του οποίου καταλήγουν σε μαχαίρια που χρησιμοποιούνταν σε θυσίες, υπάρχει σε ζωγραφισμένο χειρόγραφο του 16ου αιώνα με ημερολόγια που προέβλεπαν την επιτυχία γάμων, στρατιωτικών εκστρατειών και άλλων σημαντικών επιχειρήσεων.

Ο αετός ήταν ένα ιερό πλάσμα για τους Αζτέκους, που θεωρούσαν ότι ήταν παρών στη γέννηση του ήλιου, γι αυτό και συνήθως απεικονίζονται καμμένες οι άκρες των φτερών του. Ήταν επίσης το σύμβολο της ελίτ των πολεμιστών.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο θεός Huitzilopochtli, διέταξε τους Αζτέκους να ιδρύσουν το βασίλειό του στο σημείο όπου εμφανίστηκε ένας αετός να σκαρφαλώνει σε έναν κάκτο τρώγοντας ένα φίδι.

Ο χρυσός αετός απεικονίζεται ως σύμβολο και σήμερα στην σημαία του Μεξικού και βρίσκεται διάσπαρτος σε πολλά έργα της μεξικανικής Τέχνης.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο εύρημα θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν ακόμη καλύτερα την σημασία που είχε το συγκεκριμένο αρπαχτικό πτηνό για τον πολιτισμό των Αζτέκων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ