Νέα
  • ΓΔ: 1204.11 -1.28%
  • Τζίρος: 74,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Φορολογικά έσοδα-ρεκόρ περιμένει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια

Πηγή: Associated Press

Λιγότερα φορολογικά έσοδα από το προβλεπόμενο αναμένει για το τρέχον έτος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, αλλά εκτιμά ότι τα έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, έως το 2026. Η θετική προοπτική οφείλεται κυρίως στη σταθερή αγορά εργασίας και στα έσοδα των επιχειρήσεων.

«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη είναι μεγάλοι, ιδίως σε ό,τι αφορά πιθανά σημεία συμφόρησης στον ενεργειακό εφοδιασμό για τους επόμενους μήνες.

Παρά την ενεργειακή κρίση και την οικονομική ύφεση, ωστόσο, η ομάδα εργασίας για τη φορολογία (εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών, οικονομικά ερευνητικά ινστιτούτα, Bundesbank και κρατιδιακές κυβερνήσεις) εκτιμούν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και οι δήμοι θα κερδίσουν έως το 2026 περίπου 126,4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν στην εκτίμηση του περασμένου Μαΐου. Για το τρέχον έτος όμως τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να είναι κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλότερα, παρά τις θετικές επιδόσεις των πρώτων εννέα μηνών.

Ο κ. Λίντνερ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την επιστροφή στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στο «φρένο χρέους» από το 2023, οπότε και αναμένονται επιπλέον έσοδα ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα σήμαινε έσοδα - ρεκόρ 937,3 δισεκατομμυρίων, τόνισε ο υπουργός, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε να απαιτηθούν και το επόμενο έτος οικονομικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η νομοθεσία αντιστάθμισης του πληθωρισμού πρέπει να γίνει αυστηρότερη.

Ένας από τους λόγους αύξησης των φορολογικών εσόδων είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ανέφερε ο Κρίστιαν Λίντνερ, εξηγώντας ότι, όσο οι καταναλωτές δεν περιορίζουν τις αγορές τους, ο πληθωρισμός ευνοεί τα φορολογικά έσοδα, καθώς όσο τα αγαθά ακριβαίνουν, αυξάνονται αντίστοιχα και τα έσοδα από τον ΦΠΑ τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ