Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η ανάπτυξη από τις ΗΠΑ νέων πυρηνικών στην Ευρώπη μειώνει το «πυρηνικό όριο»

Πηγή: AP Photo

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η επίσπευση της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ σύγχρονων τακτικών πυρηνικών όπλων B61 σε βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα μειώσει το "πυρηνικό όριο" και πως η Ρωσία θα λάβει υπόψη την κίνηση αυτή στον στρατιωτικό σχεδιασμό της.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τη σοβαρότερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου ήρθαν πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Η Ρωσία έχει περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα σε κατάσταση λειτουργίας ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Το Politico ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι θα επισπεύσουν την ανάπτυξη μιας εξελιγμένης εκδοχής της B61, τη B61-12, με τα νέα όπλα να φτάνουν σε ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβριο, αρκετούς μήνες νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

"Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σχέδια για εκσυγχρονισμό πυρηνικών όπλων, αυτών των μη καθοδηγούμενων βομβών που βρίσκονται στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η βόμβα B61-12 φέρει μια χαμηλότερης απόδοσης πυρηνική κεφαλή σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές αλλά είναι πιο ακριβής και μπορεί να εισχωρήσει κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists).

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες τις εκσυγχρονίζουν, αυξάνουν την ακρίβειά τους και μειώνουν την ισχύ του πυρηνικού φορτίου, δηλ. μετατρέπουν αυτά τα όπλα σε 'όπλα πεδίου μάχης', μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το πυρηνικό όριο", είπε ο Γκρουσκό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ