Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Ο ΙΕΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ για ελλείψεις το 2023

O εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να αποφύγει την έλλειψη φυσικού αερίου το επόμενο έτος, καθώς από τη μία θα έρθει αντιμέτωπη με την απώλεια του ρωσικού αερίου και από την άλλη με την αναμενόμενη αυξημένη κινεζική ζήτηση, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ για το επόμενο έτος», είπε ο επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ στους δημοσιογράφους, κατά την παρουσίαση μιας έκθεσης για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης για το 2023/24.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει ένα κενό έως και 30 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση των χώρων αποθήκευσης αερίου της για το 2023.

Ένα τέτοιο κενό σημαίνει ότι ο επόμενος χειμώνας θα έβρισκε τις αποθήκες γεμάτες μόλις κατά 65%, αντί για 95%, που είναι ο στόχος, τόνισε ο Φατίχ Μπιρόλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταφέρει πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 95% πριν από τον φετινό χειμώνα, 5% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο Μπιρόλ είχε επισημάνει ότι τα πραγματικά προβλήματα θα αρχίσουν από την προσεχή άνοιξη.

«Οι πραγματικές προκλήσεις θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν οι αποθήκες θα πρέπει να γεμίσουν ξανά καθώς η υψηλή ζήτηση τον χειμώνα θα μειώσει την πληρότητά τους στο 25%-30%. Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολος», είχε προειδοποιήσει ο Μπιρόλ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ