Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Trafigura: Αποφεύγει την κρίση φυσικού αερίου το χειμώνα η Ευρώπη

Πηγή: PIxabay

Ο ήπιος καιρός σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βοηθάει την περιοχή να αποφύγει την  έλλειψη φυσικού αερίου για το φετινό  χειμώνα, αλλά και τον επόμενο, προβλέπει η Trafigura Group, ένας από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πιθανό να εξαντληθούν κατά περίπου τα 2/3 αυτόν τον χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες και οι ρωσικές ροές θα συνεχιστούν μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα είναι σε θέση να επιβιώσει την επερχόμενη χειμερινή περίοδο και θα μπορούσε να έχει αρκετό απόθεμα καυσίμου για να αποφύγει μια κρίση και το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

«Εάν ισχύσει αυτό, μπορεί να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, κάτι που ήταν πραγματική ανησυχία. Νομίζω ότι ένα σημαντικό πρόβλημα έχει μετριαστεί», δήλωσε ο Weir στη σύνοδο κορυφής των Financial Times Commodities Asia στη Σιγκαπούρη.

Διαβάστε επισης: Gazprom: Νέες απειλές για διακοπή της ροής αερίου προς την Ευρώπη - Aλμα των τιμών

Ο εξαιρετικά ήπιος καιρός σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ευρώπη από τον Οκτώβριο οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου από επίπεδα ρεκόρ το καλοκαίρι. Η Ευρώπη έχει επίσης «τρέξει» για την αναπλήρωση αποθεμάτων και την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο μεταφέρεται μέσω πλοίων και όχι μέσω αγωγών.

«Έχουμε πολύ ισχυρή αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ανησυχούσαμε πολύ για τις τιμές της ενέργειας και αυτή η ανησυχία μειώθηκε», είπε ο Weir.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι χθες η Gazprom απείλησε εκ νέου να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου που αποστέλλονται μέσω Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ρωσική εταιρεία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τους όγκους που φθάνουν στη Μολδαβία.

Παρά τις προβλέψει του Jeremy Weir, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, όταν kai αναμένεται να κορυφωθεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ