Νέα
  • ΓΔ: 1244.75 +2.16%
  • Τζίρος: 137,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: Η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει κατώτερη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει μια κατώτατη τιμή για τις διεθνείς πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν που επέβαλε η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Blooomberg.

Η Μόσχα σκέπτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε σχέση με διεθνείς δείκτες αναφοράς, όπως το μπρεντ. στις οποίες θα μπορεί να πωλείται, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του σχεδίου.

Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ σήμερα, καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, όμως η Ρωσία έχει πει ότι δεν θα συμμορφωθεί με το μέτρο, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.

Αγνωστο το ύψος της κατώτατης τιμής 

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη σε ποιο ακριβώς ύψος θα καθοριστεί η κατώτατη τιμή πώλησης και, αν αυτή υλοποιηθεί, οι traders θα εστιάσουν στο αν θα είναι υψηλότερη από το πλαφόν που έχει επιβάλει η Δύση ή αρκετά χαμηλότερη. 

Το επίπεδο της κατώτατης τιμής θα είναι σημαντικό, επειδή οι εταιρείες που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες για τα πλοία τους, όπως την ασφάλιση, θα μπορούν να το κάνουν μόνο αν πληρώσουν το ρωσικό αργό 60 δολάρια το βαρέλι ή λιγότερο. 

Κίνδυνος για τους Ελληνες εφοπλιστές

Οι Ελληνες εφοπλιστές θα βρεθούν, επίσης, εκτός της αγοράς μεταφοράς του ρωσικού αργού, αν η κατώτατη τιμή που ορισθεί θα είναι υψηλότερη από το πλαφόν. 

Σε κίνδυνο βρίσκεται η παγκόσμια προσφορά αργού καθώς και μία βασική πηγή εσόδων της Μόσχας. Η G-7 ελπίζει ότι με το πλαφόν θα συνεχιστεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου αλλά σε τιμές που θα στερήσουν από το Κρεμλίνο τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η Ρωσία έχει στόχο να προσφέρει έναν διαφανή μηχανισμό τιμολόγησης στους αγοραστές του αργού της, προσχωρώντας σε μία προσέγγιση που βασίζεται στην αγορά για να εξουδετερώσει το πλαφόν, δήλωσε ένας αξιωματούχος. 

Το Κρεμλίνο, είπαν, δεν θέλει να προκαλέσει ουδέτερες χώρες που αγοράζουν το αργό της, ασκώντας οπιαδήποτε πίεση με μέτρα που δεν είναι της αγοράς. 

Αναθεώρηση της κατώτατης τιμής σε τακτικά διαστήματα

Η ανώτατη έκπτωση σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες τιμών του αργού θα αναθεωρείται σε τακτά διαστήματα με βάση την κατάσταση της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ το ίδιο θα ισχύει και αν καθοριστεί μία συγκεκριμένη τιμή. 

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σήμερα ότι το όποιο εργαλείο χρησιμοποιήσει η Ρωσία ως «αντι-πλαφόν» θα αποφασιστεί έως το τέλος του έτους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κάποια σπουδή. 

Το Κρεμλίνο ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει τις ρωσικές εταιρείες και τους εμπόρους που αγοράζουν το πετρέλαιο της χώρας να το πωλούν σε οποιονδήποτε συμμετέχει στο πλαφόν της τιμής, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα άλλη πηγή με γνώση του θέματος. 

Η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες αργού σε οποιονδήποτε πελάτη προσχωρήσει στο πλαφόν και είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή της προσωρινά, αν αυτό είναι αναγκαίο, επανέλαβε ο Νόβακ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ