Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τέσσερις ΜΚΟ αποσύρονται μετά την απαγόρευση των Ταλιμπάν - Καταδικάζει η ΕΕ

Πηγή reuters

Τρεις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στο Αφγανιστάν, μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, η Save the Children, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η CARE International ανέφεραν σήμερα το απόγευμα ότι σταματούν τη δράση τους στο Αφγανιστάν εν αναμονή «διευκρινίσεων» σχετικά με την απόφαση που έλαβαν οι Ταλιμπάν.

«Αναστέλλουμε τα προγράμματά μας, ζητώντας άνδρες και γυναίκες να μπορούν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο την παροχή βοήθειας ώστε να σώσουμε ζωές στο Αφγανιστάν», εξήγησαν.

Λίγο νωρίτερα, η διεθνής οργάνωση αρωγής AfghanAid ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει τη δραστηριότητά της και είναι σε διαβουλεύσεις με άλλες μκο.

Το πρωί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και δεκάδων μκο συνεδρίασαν για να συζητήσουν ποια βήματα θα ακολουθήσουν αφού οι Ταλιμπάν διέταξαν τις οργανώσεις αυτές να σταματήσουν να εργάζονται με γυναίκες.

Στην επιστολή του προς τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ, το απόγευμα του Σαββάτου, το υπουργείο Οικονομίας του Αφγανιστάν ανέφερε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση έπειτα από «σοβαρές καταγγελίες» ότι οι εργαζόμενες στις μκο δεν τηρούσαν τον ενδυματολογικό κώδικα, δηλαδή δεν φορούσαν το «ισλαμικό χιτζάμπ».

«Ουδέποτε μας ενημέρωσαν για κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την ενδυμασία των γυναικών», σχολίασε η υπεύθυνη μιας οργάνωσης σήμερα.

Εκατομμύρια Αφγανοί εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν οι ξένοι δωρητές μέσω ενός μεγάλου δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες οργανώσεις, πάνω από το 50% των 38 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να βγάλει τον σκληρό χειμώνα.

Δεκάδες οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές του Αφγανιστάν και πολλοί από τους εργαζόμενούς τους είναι γυναίκες. «Είμαστε 15 άτομα στην οικογένειά μου και εγώ είμαι το μοναδικό στήριγμα, αν χάσω τη δουλειά μου η οικογένειά μου θα πεθάνει από την πείνα», είπε μια 24χρονη που εργάζεται σε μια μκο στην Καμπούλ. «Ενώ εσείς (σ.σ. στη Δύση) γιορτάζετε την Πρωτοχρονιά, το Αφγανιστάν μετατράπηκε σε κόλαση για τις γυναίκες», πρόσθεσε.

 H EE εκφράζει τον αποτροπιασμό της

H EE «εκφράζει τον αποτροπιασμό της» και «καταδικάζει σθεναρά» τις αποφάσεις των Ταλιμπάν για απαγόρευση των γυναικών στη δημόσια ζωή, τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μπορέλ σχετικά με τις αποφάσεις των Ταλιμπάν για τη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή σημειώνει ότι «στις 24 Δεκεμβρίου, οι Ταλιμπάν φέρεται να εξέδωσαν εντολή με την οποία απαγορεύεται στις γυναίκες να εργάζονται για εθνικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και απειλούν τις οργανώσεις αυτές με ανάκληση των αδειών τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Αυτό ακολουθεί την απαγόρευση της φοίτησης των γυναικών στο πανεπιστήμιο της περασμένης εβδομάδας και τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από γυναίκες εναντίον αυτής της απόφασης».

«Η ΕΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό της με αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες προστίθενται στους προηγούμενους περιορισμούς που εισήγαγαν οι Ταλιμπάν σχετικά με τη δυνατότητα και το δικαίωμα των γυναικών να εργαστούν, να λάβουν εκπαίδευση και, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, συνιστούν σαφή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Μαζί ισοδυναμούν με τη διαγραφή των γυναικών από τη δημόσια ζωή» προσθέτει.

Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει ότι υπολογίζεται πως 30 εκατομμύρια Αφγανοί –άνδρες, γυναίκες και παιδιά– εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής βοήθειας, για την επιβίωσή τους. Η αποτελεσματική αξιολόγηση των αναγκών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και η βοήθεια για την κάλυψη βασικών αναγκών και την υποστήριξη των μέσων διαβίωσης, απαιτούν ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, σε όλη τη χώρα. Οι γυναίκες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας σε άλλες γυναίκες. Ο περιορισμός της συμμετοχής των γυναικών σε αυτό το κρίσιμο έργο θα αποτρέψει την παροχή τέτοιας βοήθειας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των χήρων, των νοικοκυριών υπό την ηγεσία γυναικών και των παιδιών επισημαίνεται.

«Η ΕΕ, ως ένας από τους κύριους παρόχους ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας βασικών αναγκών στον λαό του Αφγανιστάν, καταδικάζει σθεναρά αυτήν την απαγόρευση και καλεί τους Ταλιμπάν να άρουν αμέσως την απόφασή τους, ως μέρος της υποχρέωσής τους να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση των Ταλιμπάν στην ικανότητα της ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη» υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπτόσωπος της ΕΕ.

Τέλος, σημειώνει ότι «μαζί με άλλους παρόχους βοήθειας στον λαό του Αφγανιστάν, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η απόφαση και η πρόσφατη απόφαση των Ταλιμπάν να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες στη δέσμευσή τους με τις χώρες και τους οργανισμούς μας».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ Reuters AFP

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα