Νέα
  • ΓΔ: 1052.43 +0.71%
  • Τζίρος: 63,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιταλία: Οι προκλήσεις του 2023 για την κυβέρνηση Μελόνι

Πηγή: AP

Με την είσοδο του 2023, ο μήνας του μέλιτος για τον συντηρητικό συνασπισμό υπό την Τζόρτζια Μελόνι ολοκληρώνεται, φέρνοντας την ιταλική κυβέρνηση απέναντι σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων. 

Σε ό,τι αφορά κυρίως το μέτωπο της οικονομίας, η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας θα πρέπει από την μία πλευρά να περιορίσει τα αιτήματα των κυβερνητικών της εταίρων (της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι) με στόχο τη συνεχή μείωση των φόρων. Από την άλλη, θα προσπαθήσει να πετύχει μια κάποια αλλαγή στο Σχέδιο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη από τις Βρυξέλλες  η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα εκατοντάδες σχέδια για  μεγάλα και μικρά δημόσια έργα.

Κύρια πρόκληση, σύμφωνα με την εφημερίδα των Καθολικών Επισκόπων Avvenire, είναι και η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με τη Γαλλία, οι οποίες δοκιμάσθηκαν σοβαρά λόγω της διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού.  

Ρεαλισμός στο ουκρανικό

 

Όσο για την εξωτερική πολιτική, η Μελόνι ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την αρχή του πολέμου. Η Ρώμη παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά είναι όλο και σαφέστερη η επίγνωση ότι πρέπει να επιτευχθεί σύντομα η ειρήνη, μέσω συμβιβασμού, με μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Σε πολιτικό επίπεδο επίσης η εφημερίδα Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι η νέα στρατηγική της Ιταλίδας πρωθυπουργού είναι να μην επιμείνει στην καλλιέργεια ακραίων συμμαχιών και να ακολουθήσει πρακτική στρατηγική: με όλο και στενότερη συνεργασία της ομάδας των ευρωπαίων συντηρητικών, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να αποδυναμωθούν  οι σοσιαλιστές και η κεντροαριστερά γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά τέλος  τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει μάχη για να ενισχυθεί το βάρος της ανάπτυξης και να περιοριστεί κατά το δυνατόν η απόλυτη ισχύς της οικονομικής σταθερότητας. Με τη λογική ότι ο ευρωπαϊκός νότος χρειάζεται επενδύσεις, με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ