Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Η Κίνα «ανοίγει φτερά» και δίνει ώθηση στις τιμές - Ανησυχίες και προβλέψεις

Πετρέλαιο θέρμανσης
Πηγή: Eurokinissi

Ανοδο σημειώνουν το πρωί της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στο κόσμο, άνοιξε τα σύνορά της, ενισχύοντας τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης καυσίμων και αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση. Την ίδια στιγμή, αισιοδοξία εκφράζεται για μια λιγότερο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Στο εσωτερικό, «φουσκωμένη» είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μετά τη μείωση της κρατικής επιδότησης και την κατάργηση της έκπτωσης από τα διυλιστήρια. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent το πρωί της Δευτέρας έφθασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Οι ελπίδες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ τονώνουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και συμπιέζουν το δολάριο. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα πιο προσιτά για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Τόσο το Brent όσο και το WTI υποχώρησαν περισσότερο από 8% την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση στην αρχή ενός έτους, από το 2016.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας καθώς το οικονομικό άνοιγμα στην Κίνα και οι λιγότερο επιθετικές προοπτικές νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσαν θετικό τόνο για ανάκαμψη της ζήτησης», δήλωσε ο Avtar Sandu, ανώτερος διευθυντής εμπορευμάτων της Phillip Futures, σύμφωνα με το Reuters.

Το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας εντείνει τις ανησυχίες

Η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της το Σαββατοκύριακο, έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης, με αφορμή τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. Αναμένεται διπλασιασμός της ταξιδιωτικής κίνησης σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στο 70% του 2019, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Διαβάστε επίσης - Πετρέλαιο: Sell off στις τιμές του μαύρου χρυσού - Ο παράγοντας της Κίνας

Την περασμένη εβδομάδα, οι αεροπορικές εταιρείες αύξησαν τη χωρητικότητα των διεθνών θέσεών τους τον Ιανουάριο από και προς την Κίνα κατά 9,5%, ενισχύοντας τις πτήσεις μετά το άνοιγμα των συνόρων της, σύμφωνα με τον πάροχο αεροπορικών δεδομένων Cirium.

Παρά τα κέρδη στο πετρέλαιο τη Δευτέρα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι οι μαζικές μετακινήσεις Κινέζων ταξιδιωτών μπορεί να προκαλέσει νέα αύξηση των μολύνσεων από τον κορονοϊό.

Αυτές οι ανησυχίες αντικατοπτρίζονται στη δομή της αγοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αναφοράς. Και οι δύο προμηνιαίες συμβάσεις Brent και WTI βρίσκονται σε συμφωνία, όταν οι τρέχουσες τιμές είναι χαμηλότερες από τις τιμές για τα μεταγενέστερα συμβόλαια παράδοσης, γεγονός που συνήθως υποδηλώνει πτωτική διάθεση για την αγορά.

«Το κλίμα της αγοράς παρέμεινε αρνητικό, καθώς η μάχη της Κίνας με την COVID-19 επιδεινώνεται. Παρά την άρση των περισσότερων περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, η αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσε να "καταπνίξει" την οικονομική δραστηριότητα», αναφέρουν αναλυτές της ANZ.

Τα ενεργειακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου, διυλισμένων προϊόντων και φυσικού αερίου έχουν πέσει κατακόρυφα το νέο έτος, κυρίως λόγο των καλών καιρικών συνθηκών που έχουν μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση.

Fed: Προσδοκίες για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μ.β. τον Φεβρουάριο

Παράλληλα, μία αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) την 1η Φεβρουαρίου αναμένουν οικονομολόγοι, αν και αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανή μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Σημειώνεται ότι η Fed έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2021, ενώ τον Δεκέμβριο επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησής του στις 50 μ.β., έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μ.β.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων θα κριθεί εν πολλοίς από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πτωτική πορεία που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.  

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσιμπημένες» οι τιμές

Αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης έρχονται από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους οι καταναλωτές, λόγω της μείωσης της κρατικής επιδότησης κατά 10 λεπτά το λίτρο (15 λεπτά αντί 25 λεπτών που ίσχυε έως την 31η Δεκεμβρίου), αλλά και της κατάργησης της έκπτωσης των 3,75 λεπτών το λίτρο από τα διυλιστήρια.

Η μέση πανελλαδική τιμή την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 ήταν 1,243 ευρώ/λίτρο, όταν στις 31 Δεκεμβρίου 2022 η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 1,136 ευρώ/λίτρο.

 

Επίδομα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζονται οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, καθώς η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει παράταση έως τις 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι πληρωμές που αναμένονται είναι: 

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Με πληροφορίες από Reuters 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ