Νέα
  • ΓΔ: 1052.43 +0.71%
  • Τζίρος: 63,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΝΑΤΟ και ΕΕ δεσμεύονται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Η συνεργασία «είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή της δήλωσης στο αρχηγείο της συμμαχίας, δίπλα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεσμεύθηκαν να επεκτείνουν τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο θεσμούς, με κοινή δήλωσή τους που υπογράφηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η συνεργασία «είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή της δήλωσης στο αρχηγείο της συμμαχίας, δίπλα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επικαλέσθηκε μια συνάντηση ανάμεσα στους τρεις αξιωματούχους μερικές ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο, για να υπογραμμίσει τις στενές σχέσεις τους.

«Ο (ρώσος) πρόεδρος Πούτιν ήθελε να πάρει την Ουκρανία μέσα σε λίγες ημέρες και να μας διχάσει. Έχει ξεκάθαρα αποτύχει και στα δύο», τόνισε.

Η σημερινή Κοινή Δήλωση για τη Συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι μια νέα προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών, με τη δέσμευση να βελτιωθούν οι προσπάθειες για συνεργασία με στόχο την προστασία κρίσιμης σημασίας υποδομών.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν επίσης στόχο να συνεργασθούν στο μέλλον σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και για το διάστημα, την ξένη ανάμιξη και τη χειραγώγηση των πληροφοριών, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ρητά η Κίνα για πρώτη φορά. «Ο αυξανόμενος δογματισμός και οι πολιτικές της Κίνας αποτελούν προσκλήσεις τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ωστόσο πως η ουσιαστική επέκταση της επίσημης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο θεσμούς εμπεριέχει προκλήσεις, καθώς η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της ΕΕ.

Τι αναφέρει η τρίτη κοινή δήλωση ΝΑΤΟ-ΕΕ

Το ΝΑΤΟ και η EE δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που απειλεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, επισημαίνει η τρίτη κοινή δήλωση ΝΑΤΟ-ΕΕ που υπέγραψαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η στρατηγική εταιρική σχέση ΝΑΤΟ-ΕΕ βασίζεται στις κοινές μας αξίες, την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας να προωθήσουμε και να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία στον ευρωατλαντικό χώρο. Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια των τελευταίων δεκαετιών. Ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει επιδεινώσει μια κρίση τροφίμων και ενέργειας που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην κοινή δήλωση ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Οι δύο οργανισμοί εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία και επαναλαμβάνουν τη συνεχή υποστήριξή τους για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Τονίζουν επίσης, ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία.

Η κοινή δήλωση περιλαμβάνει και μια σύντομη αναφορά στην Κίνα: «Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού. Οι αυξανόμενες διεκδικήσεις και πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τους Συμμάχους του και απαραίτητο για την ευρωατλαντική ασφάλεια. «Αναγνωρίζουμε την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ», αναφέρεται στη δήλωση, ενώ στη συνέχεια επισημαίνεται ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ διαδραματίζουν "συμπληρωματικούς, συνεκτικούς και αμοιβαία ενισχυόμενους ρόλους" για την υποστήριξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. «Θα κινητοποιήσουμε περαιτέρω το συνδυασμένο σύνολο μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, είτε είναι πολιτικά, οικονομικά είτε στρατιωτικά, για να επιδιώξουμε τους κοινούς μας στόχους προς όφελος του ενός δισεκατομμυρίου πολιτών μας», αναφέρει η νέα κοινή δήλωση ΝΑΤΟ-ΕΕ, η οποία βασίζεται στην Κοινή Διακήρυξη της Βαρσοβίας του 2016 και στην Κοινή Δήλωση των Βρυξελλών του 2018, οι οποίες διεύρυναν την εταιρική τους σχέση που δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν τη συνεργασία τους « στο επόμενο επίπεδο», ειδικότερα στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, στα ζητήματα ανθεκτικότητας, στην προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, στις αναδυόμενες τεχνολογίες, στο διάστημα, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και στη χειραγώγηση και παρέμβαση ξένων πληροφοριών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ