Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Γενικευμένη επίθεση στην Ουκρανία και νέο κύμα επιστράτευσης;

Η Ρωσία προετοιμάζεται για μια νέα γενικευμένη επίθεση κατά της Ουκρανίας και γι' αυτό θα προχωρήσει σε νέα επιστράτευση, προειδοποιούσε πρόσφατα σε βραδινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεκσίγ Ρεσνικόφ απευθύνθηκε με μήνυμα στους Ρώσους προειδοποιώντας τους ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για νέα επιστράτευση, αλλά και ότι προτίθεται να επιβάλει στρατιωτικό νόμο για να απαγορεύσει την έξοδο ανδρών από την Ρωσία.

Επισήμως η μερική κινητοποίηση στη Ρωσία που ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό θα συμβεί μόνο με την υπογραφή σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Ο Σεργκέι Κριβένκο από την ρωσική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Πολίτες, Στρατός, Δίκαιο», η οποία χαρακτηρίζεται από τις ρωσικές δημόσιες υπηρεσίες «ξένος πράκτορας», αναφέρει ότι σε πολλές περιοχές της Ρωσίας νεαροί άνδρες λαμβάνουν ακόμα και σήμερα έγγραφα στρατολόγησης.

Επιστράτευση στα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριo

Ο Κριβένκο θυμίζει το διάταγμα του προέδρου Πούτιν από τον Αύγουστο του 2022, το οποίο αφορά την ενίσχυση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε πάνω από 1,15 εκατομμύρια στρατιώτες: «Πολλοί τοποθετούσαν τότε τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών σε περίπου 800.000: στρατεύσιμους, επαγγελματίες στρατιώτες, αξιωματικούς και στρατιώτες στο πεδίο». Σύμφωνα με τον Σεργκέι Κριβένκο «ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες στην Ρωσία θα αυξηθούν σε 1,5 εκατομμύρια». Ο ρώσος ειδικός εκτιμά: «Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας νέας επιστράτευσης στα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο».

Σε παρόμοιο κλίμα κινούνται οι δηλώσεις του ειδικού σε στρατιωτικά ζητήματα Γιαν Ματβέγιεφ στην DW: «Πρώτον, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το κράτος έχει σταματήσει τη διαδικασία της επιστράτευσης. Κρατάει όλες τις επιλογές ανοιχτές. Δεύτερον, υπάρχει ένας πρακτικός λόγος : Ρώσοι στρατιώτες είτε πεθαίνουν είτε τραυματίζονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους επιστρατευμένους επειδή δεν είναι σωστά προετοιμασμένοι. Άρα θα πρέπει να αντικατασταθούν». Σύμφωνα με τον ειδικό, ο τρίτος λόγος για τον οποίο πρέπει να αναμένεται ένα νέο κύμα επιστράτευσης είναι πως ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμο: «Θα συνεχίσει όσο κανείς δεν τον εμποδίζει. Είναι επομένως καθοριστικής σημασίας για τους Ρώσους να δημιουργηθούν για το μέλλον εφεδρείες».

Ρώσοι αξιωματούχοι διαψεύδουν…

ώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αρνούνται ωστόσο ότι υπάρχουν σχέδια εκ μέρους της κυβέρνησης για μια νέα επιστράτευση: «Δεν βλέπω την ανάγκη να διατάξω μια νέα φάση επιστράτευσης τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε ο Αντρέι Γκουρούλγιοφ, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Δούμας σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα chita.ru. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια τέτοια κίνηση. Ακόμη και αυτοί που κλήθηκαν νωρίτερα στις ένοπλες δυνάμεις, δεν έχουν σταλεί όλοι στη μάχη. Παράλληλα η βιομηχανία μας θα πρέπει να είναι σε θέση να επωμιστεί μια νέα επιστράτευση. Κατά τη γνώμη μου είναι αναποτελεσματικό να πραγματοποιήσουμε αυτό το βήμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες».

Πηγή: DW

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ