Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκι CDC για πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με κίνδυνο εγκεφαλικού

Εμβόλιο Pfizer / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Καμπανάκι έκρουσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), καθώς προειδοποίησε ότι εντοπίστηκε ένα "προκαταρκτικό σήμα ασφαλείας" και διερευνάται εάν το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, κατά του κορονοϊού δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με το Reuters, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφεραν ότι μια βάση δεδομένων εμβολίων, αποκάλυψε ένα πιθανό ζήτημα ασφάλειας στο οποίο άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο για 21 ημέρες, μετά τη λήψη του επικαιροποιημένου εμβολίου της Pfizer/BioNTech, σε σύγκριση με τις ημέρες 22-44.

Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό, προκαλείται από μπλοκαρίσματα στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο.

Ο FDA και το CDC δήλωσαν ότι άλλες μεγάλες μελέτες, το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου του CDC, οι βάσεις δεδομένων άλλων χωρών και οι βάσεις δεδομένων της Pfizer-BioNTech δεν είχαν επισημάνει αυτό το ζήτημα ασφάλειας, προσθέτοντας ότι απαιτεί περισσότερη έρευνα.

«Παρόλο που το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι πολύ απίθανο το σήμα στο VSD (Vaccine Safety Datalink) να αντιπροσωπεύει πραγματικό κλινικό κίνδυνο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με το κοινό», ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.

Τι λένε Pfizer και ΒioNTech

Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι έχουν ενημερωθεί για περιορισμένες αναφορές ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα 65 ετών και άνω μετά τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο τους εμβόλιο.

«Ούτε η Pfizer και η BioNTech ούτε το CDC ή η FDA έχουν παρατηρήσει παρόμοια ευρήματα σε πολλά άλλα συστήματα παρακολούθησης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως και δεν υπάρχουν στοιχεία που να συμπεραίνουν ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό σχετίζεται με τη χρήση των εμβολίων COVID-19 των εταιρειών» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους.

Tόσο το CDC όσο και όσο ο FDA συνιστούν σε όλους να ενημερώνονται με όλες τις τελευταίες εξελίξεις και έρευνες για τον εμβολιασμό τους για τον COVID-19.

Πηγή: Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ