Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Εδωσε πράσινο φως για τα Leopard στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα προμηθεύσει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ξεπερνώντας τους ενδοιασμούς για την αποστολή βαρέως οπλισμού που το Κίεβο θεωρεί ζωτικής σημασίας για να νικήσει τη ρωσική εισβολή, αλλά η Μόσχα χαρακτηρίζει άσκοπη πρόκληση.

Η πίεση που ασκείται εδώ και εβδομάδες στην κυβέρνηση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να στείλει τα άρματα μάχης και να επιτρέψει και σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να πράξουν το ίδιο πριν από τις αναμενόμενες εαρινές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αλλαγή της πορείας του πολέμου.

Η κυβέρνηση Σολτς είχε καθυστερήσει την απόφαση, αποφεύγοντας κινήσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία σε κλιμάκωση ή να παρασύρουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ να γίνει μέρος της σύγκρουσης.

Η απόφαση της Γερμανίας ανοίγει το δρόμο για άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία, να προμηθεύσουν τα αποθέματά τους σε άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

«Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό συντονισμό σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Σολτς σε ανακοίνωσή του.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν γρήγορα δύο τάγματα με άρματα μάχης Leopard 2 για την Ουκρανία, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα παράσχει σε πρώτη φάση 14 άρματα μάχης Leopard 2 από τα στρατιωτικά αποθέματα.

Η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στη Γερμανία θα ξεκινήσει σύντομα και η Γερμανία θα παράσχει επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά, αναφέρεται.

Η Γερμανία θα εκδώσει τις κατάλληλες άδειες μεταφοράς σε χώρες-εταίρους που θέλουν να παραδώσουν γρήγορα άρματα μάχης Leopard 2 από τα αποθέματά τους στην Ουκρανία, αναφέρεται.

Ήδη η Μόσχα «βρυχάται» με τον Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ να προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «ακόμα μια κατάφωρη πρόκληση» κατά της Ρωσίας.

«Είναι προφανές ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί σκόπιμα να μας προκαλέσει μια στρατηγική ήττα», δήλωσε ο Αντόνοφ σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram της πρεσβείας.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, τότε η αιτιολόγηση ενός τέτοιου βήματος με επιχειρήματα περί  'αμυντικών όπλων' σίγουρα δεν θα λειτουργήσει. Αυτό θα ήταν άλλη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας"». 

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι τα άρματα μάχης Abrams που θα παραδώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία θα «καούν», απορρίπτοντας την αναμενόμενη παράδοση ως ακριβή ανοησία.

Μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ενώ οι αποστολές Abrams δεν έχουν επιβεβαιωθεί, θα ήταν σπατάλη χρημάτων.

"Είμαι βέβαιος ότι πολλοί εμπειρογνώμονες κατανοούν τον παραλογισμό αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό όσον αφορά την τεχνολογία", δήλωσε.

"Αλλά πάνω απ' όλα, υπερεκτιμά το δυναμικό που θα προσθέσει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα", πρόσθεσε.

Παράλληλα, αντιδράσεις εξακολουθούν να διατυπώνονται και εκ των έσω στη Γερμανία. 

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων συρρικνώνεται περαιτέρω με την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ενόπλων Δυνάμεων.

Η παράδοση (των Leopard) «θα είναι από τη μία πλευρά καλή για την Ουκρανία, αλλά από την άλλη πλευρά κακή για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Bundeswehr», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ο Αντρέ Βούστνερ. Δεν πρέπει κανείς να πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σε δύο, τρεις μήνες ούτε ότι τα άρματα που έχουν παραδοθεί θα επιστραφούν, σημείωσε ο κ. Βούστνερ και τόνισε ότι, «αν θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά και να είμαστε και πάλι σε θέση να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», θα πρέπει οι πολιτικοί να ενισχύσουν τη βιομηχανία ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι διαθέσιμος ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ