Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σουηδία: «Πάγωσαν» οι συνομιλίες με την Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Σουηδία σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί, δήλωσε το Σάββατο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ.

Όπως αναφέρει η τουρκική Σαμπάχ, ο ίδιος ανέφερε ότι η σουηδική κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει χρόνο και προσπάθεια για να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ελπίζει ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είχε επίσης εκφράσει αισιοδοξία για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες.

Η Φινλανδία αυτή την εβδομάδα δήλωσε για πρώτη φορά ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, η υποψηφιότητα της οποίας φάνηκε να ακινητοποιείται καθώς η Άγκυρα κατακεραύνωσε τη Στοκχόλμη για τις αντιτουρκικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις.

Το χρονικό

Η Φινλανδία - η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (800 μιλίων) με τη Ρωσία - και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τερματίζοντας τις πολιτικές στρατιωτικής μη συμμόρφωσης που ακολουθούσαν επί δεκαετίες.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη επειδή δεν λαμβάνει μέτρα κατά στοιχείων που για την κυβέρνηση Ερντογάν αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια της Άγκυρας».

Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της Άγκυρας ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία.

Ωστόσο, οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη οδήγησαν την Άγκυρα στο να «αμφισβητήσει τη δέσμευση της Σουηδίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα.

Οι τούρκικες αντιρρήσεις

Η Άγκυρα κατακρίνει εδώ και καιρό τη Στοκχόλμη για τη στέγαση μελών διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως μελών του PKK και, τα τελευταία χρόνια, της τρομοκρατικής ομάδας Γκιουλενιστών (FETO).

Ενόψει μιας ιστορικής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, οι τρεις χώρες υπέγραψαν τον Ιούνιο μια τριμερή συμφωνία που απέτρεψε ένα τουρκικό βέτο. Στο μνημόνιο, οι σκανδιναβικές χώρες δήλωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν τα αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας για τρομοκράτες. Επιπλέον, η κοινή οδηγία αναφέρει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία "δεν θα παρέχουν υποστήριξη στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETO" και σε τρομοκρατικές ομάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ