Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: «Τα φτερά της ελευθερίας» που ονειρεύεται το Κίεβο και φοβάται η Ευρώπη

Πηγή: AP

Την επιτάχυνση της παράδοσης όπλων προς στην Ουκρανία ζήτησε από τα ευρωπαϊκά κράτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την παρουσία του στην πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Όμως, αν και κατά την αναφορά του έκανε λόγο σε κάθε είδους όπλα και πυρομαχικά είναι σαφές πως το νέο μεγάλο… παζάρι αφορά πλέον τα μαχητικά αεροσκάφη.

Πραγματικά, μέσα στη μέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος θα έχει διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ηγέτες κρατών μελών προκειμένου να διασφαλίσει «τα φτερά της ελευθερίας» που θα προσφέρουν στη χώρα του ένα ακόμη σημαντικό όπλο για την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων. Όμως, αν η συζήτηση για τα άρματα μάχης ήταν δύσκολη, η συζήτηση για τα μαχητικά αεροσκάφη μοιάζει σχεδόν αδιέξοδη.

Σοβαρές επιφυλάξεις

«Πρέπει να βεβαιωθούμε απόλυτα πως δεν οδηγούμαστε σε μια ενεργοποίηση του Άρθρου 5 που θα αφορούσε μια απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, επιλέγοντας να πει δημόσια αυτό πιθανότατα σκέφτονται και οι περισσότεροι ηγέτες της Ευρώπης και όχι μόνο. Το ίδιο εξήγησε και στον ίδιο τον Ζελένσκι στη συνάντηση τους.

Πηγή: AP

Βεβαίως, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν δείχνει να πτοείται. Στην ομιλία του, το πρωί, στην Ευρωβουλή επεσήμανε πως η νίκη της χώρας του θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά. Και η νίκη αυτή, όπως έχει δηλώσει ξανά και ξανά, τις τελευταίες ημέρες χρειάζεται και τα απαραίτητα… φτερά. Όμως, πλέον είναι σαφές ότι κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, στα οποία το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει σοβαρές επιφυλάξεις να τον ακολουθήσει.

Από το επιτελείο του Ζελένσκι υποστηρίζουν βέβαια πως κάποιες χώρες είναι θετικές, όμως έχουν αποφύγει να εξηγήσουν ποιες είναι οι χώρες αυτές και υπό ποιους όρους. Διότι τουλάχιστον δημόσια καμία χώρα δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να στείλει και αεροσκάφη.

Η Γερμανία ειδικά, διά στόματος Όλαφ Σολτς, έχει ξεκαθαρίσει ότι αποκλείει κάθε τέτοια συζήτηση. Μην ξεχνάμε πως ήδη δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να πει το «ναι» στην αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Leopard και τελικά το έκανε με… βαριά καρδιά εν μέσω της θύελλας των επικρίσεων που δεχόταν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν που φιλοξένησε χθες το βράδυ τον Ζελένσκι, μαζί με τον Γερμανό Καγκελάριο για ένα δείπνο εργασίας στο Ελιζέ, έχει αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά του. Μάλιστα από τη γαλλική προεδρία ισχυρίστηκαν πως στη συζήτηση δεν τέθηκε το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που οι αναλυτές θεωρούν λίαν αμφίβολο δεδομένης της επιθετικής επικοινωνιακής στρατηγικής του Ουκρανού ηγέτη.

Στο Λονδίνο, όπου ο Ρίσι Σούνακ υποδέχτηκε χθες το πρωί τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε πιο ευέλικτος στο σκληρό πρέσινγκ του Ζελένσκι, όμως αρκετά αόριστος, με πολλά «ίσως» και «θα δούμε». Δήλωσε μόνο πρόθυμος στο να εκπαιδεύσει η Βρετανία καλύτερα τους Ουκρανούς πιλότους, αλλά στα αεροσκάφη που ήδη διαθέτει η χώρα!   

Πηγή: AP

Ακόμη και το πιο σκληροπυρηνικό ανατολικό μπλοκ, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για την αποστολή αρμάτων μάχης, είναι αρκετά επιφυλακτικό στο ζήτημα των μαχητικών, βάζοντας… μπροστάρη το ΝΑΤΟ. Η Πολωνία ενδεικτικά -που θυμίζουμε ότι ήταν η πρώτη χώρα που δεσμεύτηκε στην αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο- υποστήριξε πως θα το συζητούσε μόνο αν τα μαχητικά της ήταν τμήμα μιας συντονισμένης νατοϊκής δύναμης, που όμως από μόνο του μοιάζει απίθανο.

Ο κίνδυνος

Μια συντονισμένη νατοϊκή βοήθεια με αποστολή μαχητικών αεροσκαφών προς την Ρωσία θα σήμαινε κάθετη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Μόσχα και θα έβαζε τον πόλεμο κυριολεκτικά σε νέα βάση, οδηγώντας όχι απλά στην παράταση του, αλλά ίσως και στη διεύρυνση του! 

Πηγή: AP

Αυτό θα συνέβαινε διότι, πολύ απλά, τα μαχητικά δεν μπορούν να… πετάξουν μόνα τους. Χρειάζονται πιλότους! Οι Ουκρανοί δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και θα χρειάζονταν μεγάλο χρονικό διάστημα για να είναι έτοιμοι. Μια διαδικασία από μόνη της πρακτικά πολύπλοκη. Αυτό σημαίνει πως για να ήταν δυνατόν τα εν λόγω μαχητικά να εμπλακούν άμεσα στη σύρραξη και να φέρουν αποτέλεσμα στις ισορροπίες δυνάμεων στον πόλεμο, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πιλότοι από τις ιδιοκτήτριες χώρες, ήτοι από χώρες του ΝΑΤΟ. Η εξέλιξη αυτή θα ενέπλεκε, για πρώτη φορά, άμεσα τη Συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία!  

Την ίδια ώρα για τις γειτονικές προς τη Ρωσία ανατολικές χώρες που ανησυχούν ήδη για την πιθανότητα επέκτασης του πολέμου, η αποστολή μαχητικών τους στην Ουκρανία θα αποδυνάμωνε τη δική τους αμυντική θωράκιση. Ειδικά δε, αν η Ρωσία αποφάσιζε να απαντήσει, όπως έχει απειλήσει ξανά και ξανά, κάτι που θα γινόταν πιο πιθανό, αν το Κρεμλίνο θεωρούσε ότι το ΝΑΤΟ «μπαίνει» άμεσα στον πόλεμο. Πρόκειται για ένα ακραίο σενάριο, που όμως κανείς δεν τολμά να αποκλείσει δεδομένου του πόσο απρόβλεπτος έχει γίνει ο σύγχρονος τσάρος.   

Η ενίσχυση, εξάλλου, της ρωσικής οπλικής δύναμης σημαίνει πως και η Μόσχα ετοιμάζεται για κάθε σενάριο. Η χώρα έχει επιταχύνει τους ρυθμούς για την παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων, ακόμη και πλοίων και υποβρυχίων. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Tass, η χώρα θα προσθέσει στη δύναμη της τέσσερα υποβρύχια και 12 πολεμικά πλοία μέσα στη χρονιά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ