Νέα
  • ΓΔ: 867.43 +0.93%
  • Τζίρος: 7,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιαπωνία: Υφεση 4,8% το 2020

Χρηματιστήριο Ιαπωνία
Πηγή: APImages

Τη μεγαλύτερη ύφεση από το 2009 κατέγραψε πέρυσι η ιαπωνική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 4,8% λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 (–8,3%), όταν ολόκληροι κλάδοι της παρέλυσαν εξαιτίας των lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση. 

Η ανάκαμψη, που άρχισε στα μέσα του 2020, ήταν υψηλότερη της αναμενόμενης το τέταρτο τρίμηνο (+3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ανάπτυξη 2,4% το περασμένο τρίμηνο, μετά τη ανάκαμψη 5,3% στο τρίτο τρίμηνο.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές επιταχύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο (+11,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο), ενώ και η κατανάλωση συνέχισε να είναι δυναμική από τον Οκτώβριο ως τα τέλη Δεκεμβρίου (+2,2%), συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη.

Επειτα από δύο τρίμηνα υποχώρησης, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων - εκτός αυτών που αφορούν σε αγορές γης ή σε κτιριακές υποδομές  -αυξήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο (+4,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, παρότι οι προοπτικές για το σύνολο της χρονιάς παραμένουν καλές, καθώς ελήφθησαν νέα περιοριστικά μέτρα σε πολλές περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κρουσμάτων του κορονοϊού. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ