Νέα
  • ΓΔ: 888.26 +0.62%
  • Τζίρος: 65,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπιλ Γκέιτς: Ο μεγαλύτερος φόβος του φιλάνθρωπου μεγιστάνα

Bill Gates / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Tην ανησυχία του για τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξέφρασε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξή του στο Playbook του Politico.

«Aνησυχώ για τις θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται στο διαδίκτυο και τη ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στη δημόσια υγεία. Σε κάποιο βαθμό, καταλαβαίνω γιατί συμβαίνουν », είπε, αναφέροντας την πανδημία ως αιτία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ζούμε αυτήν τη στιγμή μια άνευ προηγουμένου κρίση. Οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι και είναι δελεαστικό να αναζητήσουμε απλές εξηγήσεις ». «Αλλά όταν εξαπλώνεται λανθασμένη ή παραπλανητική πληροφορία, μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους ανθρώπων. Όλοι πρέπει να αναζητούμε τρόπους συνεργασίας και διάσωσης ζωών» υπογράμμισε ο Μπιλ Γκέιτς.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Reuters, ο ιδρυτής της Microsoft είχε δηλώσει ότι εκατομμύρια αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και «τρελές θεωρίες συνωμοσίας» για τον ίδιο και τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι πιθανόν είχαν απήχηση εν μέρει λόγω του συνδυασμού μιας τρομακτικής ιογενούς πανδημίας και της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Κανείς δεν θα προέβλεπε ότι εγώ και ο δρ Φάουτσι θα κυριαρχούσαμε σε αυτές τις πραγματικά κακόβουλες θεωρίες», δήλωσε ο Γκέιτς. «Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση αυτό. Ελπίζω να ξεθυμάνει» είχε δηλώσει.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από ένα χρόνο, εκατομμύρια θεωρίες έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, τροφοδοτώντας την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό, την προέλευσή του και τα κίνητρα αυτών που εργάζονται για την αντιμετώπισή του. Σε αυτές περιλαμβάνονται ισχυρισμοί ότι ο Φάουτσι και ο Γκέιτς δημιούργησαν την πανδημία προκειμένου να προσπαθήσουν να ελέγξουν τους ανθρώπους, ότι θέλουν να βγάλουν κέρδος από την εξάπλωση του ιού και ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια για να εισάγουν τσιπάκια ανίχνευσης στο ανθρώπινο σώμα.

«Μα πραγματικά, τα πιστεύει αυτά ο κόσμος;», διερωτήθηκε ο Γκέιτς. «Πραγματικά θα πρέπει να εκπαιδευτούμε για αυτό την επόμενη χρονιά και να καταλάβουμε…πώς αλλάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και πώς θα έπρεπε να το είχαμε ελαχιστοποιήσει».

Αγώνας δρόμου για να φτάσει παντού το εμβόλιο

Υπενθυμίζεται πως ο ιδρυτής της Microsoft είχε από τον περασμένο Σεπτέμβριο επιδοθεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις φαρμακευτικές εταιρείες και ΜΚΟ σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να φτάσουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Θα μπορέσει ωστόσο να το καταφέρει;

Ο ιδρυτής της Microsoft και πασίγνωστος φιλάνθρωπος έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να συμβάλλει στον αγώνα να φτάσουν εμβόλια για πάρα πολλές ασθένειες, στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Για να το κάνει αυτό, συνεργάστηκε με πολλούς επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών, μετατρέποντας τον εαυτό του σε έναν από τους πιο ισχυρούς και κυρίαρχους παίκτες στην παγκόσμια Υγεία.

Στα τέλη του καλοκαιριού, ο Μπιλ Γκέιτς υποσχέθηκε, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ των «Τhe New York Times», να παρέχει -μέσω του ιδρύματος «The Bill and Melinda Gates Foundation»- εγγύηση 150 εκατ. δολαρίων, ώστε να μπορέσει το εργοστάσιο του Αντάρ Πουναουάλα στην Ινδία να προχωρήσει την παραγωγή. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο διπλασιάστηκε η εν λόγω εγγύηση.

Κι αυτό δεν είναι παρά μόνο ένα μέρος της προσπάθειας συνολικού ύψους 11 δισ. δολαρίων, προκειμένου να μοιραστούν τα εμβόλια σε περισσότερες από 150 χώρες. Μάλιστα, το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ.

Χρηματοδοτούμενο κατά πολύ από δημόσια χρήματα, η πρωτοβουλία οδηγείται από δύο παγκόσμιες ΜΚΟ που ο Μπιλ Γκέιτς έχει βοηθήσει να ιδρυθούν και να χρηματοδοτηθούν, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι ο τελευταίος βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στο 50 δισεκατομμυρίων ίδρυμα του Γκέιτς ως έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του.

Δουλεύοντας στο παρασκήνιο εδώ και δύο δεκαετίες, το «The Bill and Melinda Gates Foundation» έχει κατορθώσει να αναλάβει έναν κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια Υγεία. «Γνωρίζουμε πώς να συνεργαστούμε με κυβερνήσεις και γνωρίζουμε πώς να συνεργαστούμε με φαρμακευτικές εταιρείες. Είχαμε σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το περασμένο φθινόπωρο ο Μπιλ Γκέιτς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ