Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κατάρ: Ο εμίρης επικρίνει την καθυστέρηση στην αποστολή βοήθειας στη Συρία

Wikipedia

Ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε σήμερα προβληματισμένος από την καθυστέρηση στην αποστολή βοήθειας στα θύματα του σεισμού στη Συρία, προσθέτοντας ότι είναι λάθος να εκμεταλλεύεται κανείς την ανθρωπιστική βοήθεια για πολιτικούς λόγους.

Το Κατάρ ήταν μεταξύ των κρατών της περιοχής που στήριξαν τους αντάρτες στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και είχε στο παρελθόν ταχθεί κατά των προσπαθειών από κάποιες χώρες για αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δαμασκό.

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Τανίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, μιλώντας στην έναρξη της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες, που πραγματοποιείται στην Ντόχα, τόνισε την ανάγκη να προσφερθεί βοήθεια στους Σύρους «χωρίς δισταγμό» και να στηριχθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας να ανακάμψει από τον καταστροφικό σεισμό.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έχει ξεπεράσει τους 45.000, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό συμπεριλαμβανομένης της Συρίας σε πάνω από 51.000 ανθρώπους. Στη Συρία, η βορειοδυτική ανταρτοκρατούμενη περιοχή είναι αυτή που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα.

«Ενώ διερωτώμαι για την καθυστέρηση στην άφιξη της βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους (στη Συρία), τονίζω ότι η εκμετάλλευση μιας ανθρώπινης τραγωδίας για πολιτικούς λόγους είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο σεΐχης Τανίμ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν όλες οι πλευρές να έχουν πρόσβαση στη Συρία, που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, προκειμένου να αυξηθούν οι διανομές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν περιορισμούς από την κυβέρνηση της Δαμασκού, που όπως υποστηρίζουν πολιτικοποιεί τη διανομή βοήθειας. Άλλες οργανώσεις δηλώνουν ότι σκληροπυρηνικοί αντάρτες εμποδίζουν τις διανομές βοήθειας από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, περιπλέκοντας περαιτέρω την όλη προσπάθεια. Το Κατάρ προσφέρει βοήθεια στους Σύρους μέσω Τουρκίας ενώ άλλα κράτη του Κόλπου όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποστείλει απευθείας αεροπορικώς ανθρωπιστικές προμήθειες.

Η Ντόχα, όπως και η Ουάσινγκτον, εμφανίζεται αντίθετη στις όποιες κινήσεις για αποκατάσταση ή εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, επικαλούμενη τη σκληρότητα της κυβέρνησής του κατά τη σύγκρουση και την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος προς μία πολιτική λύση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ