Νέα
  • ΓΔ: 1244.75 +2.16%
  • Τζίρος: 137,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ισπανία: Πολιτική σκηνή και διοικητικά συμβούλια με 40% υποχρεωτικά γυναίκες

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να «σπάσει» το «γυάλινο ταβάνι» στην πολιτική σκηνή και τις επιχειρήσεις θα επιχειρήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, με το τολμηρό για τα μεσογειακά δεδομένα της χώρας νομοσχέδιο που δρομολογεί για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών.

Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς επικύρωση στο υπουργικό συμβούλιο αύριο, Τρίτη, θα καταστήσει την Ισπανία μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, όπου θα υπάρχει υποχρεωτικό ένα μίνιμουμ ποσοστό συμμετοχής των γυναικών τόσο στην πολιτική ζωή και τα υπουργικά συμβούλια, όσο και τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών. Το ποσοστό δε, θα οριστεί στο 40% τουλάχιστον.

«Εφόσον οι γυναίκες αναλογούν το μισό της κοινωνίας μας, τότε και η μισή πολιτική σκηνή και η μισή οικονομική δύναμη της χώρας θα πρέπει να ανήκει σε γυναίκες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο Σάντσεθ ήδη είχε αξιοποιήσει μεγάλο αριθμό γυναικών σε δημόσιες θέσεις. Στην κυβέρνηση του, τα 14 από τα 23 μέλη, ήτοι το 61% είναι γυναίκες. Μάλιστα σε γυναικεία χέρια βρίσκονται και τα τρία πόστα των αντιπροέδρων, όπως και τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια άμυνας και οικονομικών.

Το νέο πλαφόν θα ισχύει για το υπουργικό συμβούλιο, όπως επίσης για τις λίστες υποψηφίων όλων των κομμάτων που θα συμμετέχουν στο εξής στις εθνικές, τοπικές, δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές.

Επέκταση του μέτρου και στις επιχειρήσεις

Όμως το ακόμη πιο… τολμηρό είναι πως θα επεκταθεί και στον επιχειρηματικό κόσμο και πιο συγκεκριμένα σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες, από τον Ιούλιο του 2024.

Μια ευρωπαϊκή οδηγία που εγκρίθηκε πέρυσι απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη να δρομολογήσουν νομοθεσίες που θα καταστήσουν υποχρεωτικό πως, τουλάχιστον το 40% των μη διευθυντικών εκτελεστικών θέσεων των εισηγμένων εταιρειών, θα καταλαμβάνεται από γυναίκες. Η οδηγία δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι το 2026. Όμως, η υιοθέτηση τέτοιων κανονισμών κυλά αργά στις περισσότερες χώρες.  

Σε πολιτικό επίπεδο το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε, το 1994, υποχρεωτικό ποσοστό γυναικών στις εκλογικές λίστες των κομμάτων. Στη Γαλλία μίνιμουμ πλαφόν στο 50% ισχύει από το 2000. Όμως, στη Γερμανία αν και ο Όλαφ Σολτς είχε υποσχεθεί ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην κυβέρνηση του, το υπουργικό συμβούλιο απαρτίζεται κυρίως από άνδρες.  

Αναλόγως και για τις επιχειρήσεις, σταδιακά (ωστόσο αργά) έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται υποχρεωτικά πλαφόν για τον αριθμό των γυναικών στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ