Νέα
  • ΓΔ: 1244.75 +2.16%
  • Τζίρος: 137,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα πυρηνικά υποβρύχια στην Αυστραλία στο επίκεντρο συνάντησης των ηγετών της AUKUS

Πηγή: AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Αυστραλίας Ρίσι Σούνακ και Άντονι Αλμπανέζι θα συναντηθούν την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο της συμμαχίας AUKUS, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί η συμφωνία για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Σούνακ θα βρίσκεται την Δευτέρα στις ΗΠΑ «για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας».

Νωρίτερα, ο Αλμπανέζι είπε στους δημοσιογράφους ότι θα συναντηθεί «σύντομα» με τον Μπάιντεν, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία.

Έπειτα από 18 μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για την αγορά οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, στο πλαίσιο αυτού που ο κ. Αλμπανέζι έχει χαρακτηρίσει «το μεγαλύτερο άλμα εμπρός» σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων που έχει κάνει ποτέ η χώρα.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, διεξάγονταν παρασκηνιακά συνομιλίες σε βάθος ανάμεσα στην Καμπέρα, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την απόκτηση από την Αυστραλία ευαίσθητων τεχνολογιών όσον αφορά την πυρηνική πρόωση.

Η Αυστραλία μέχρι σήμερα αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που αμερικανικές τεχνολογίες που συνδέονται με τα πυρηνικά υποβρύχια θα εξαχθούν από τα χρόνια του 1960, όταν οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει τη Βρετανία να κατασκευάσει δικά της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ