Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ισραήλ: Ακύρωσε νομοθεσία που προέβλεπε την εκκένωση 4 εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ακύρωσε τη νομοθεσία που προέβλεπε την εκκένωση τεσσάρων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα χωριά Χομές, Γκανίμ, Καντίμ και Σα- Νουρ στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης εκκενώθηκαν το 2005 βάσει του νόμου Αποδέσμευσης, που προέβλεπε την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Βάσει του νόμου αυτού οι Ισραηλινοί έποικοι απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και κάποιες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν χωρίς την άδεια του ισραηλινού στρατού. Έκτοτε έποικοι έχουν επιστρέψει στα χωριά, όμως απομακρύνονται και πάλι.

Ο Γιούλι Έντελσταϊν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, χαιρέτισε την ακύρωση της νομοθεσίας ως «το πρώτο και σημαντικό βήμα προς την πραγματική επανόρθωση και την εδραίωση του Ισραήλ στις περιοχές της πατρίδας που του ανήκουν».

Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση Νετανιάχου νομιμοποίησε εννέα εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση αυτή.

Το Ισραήλ έθεσε υπό την κατοχή του τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μεταξύ άλλων, μετά τον πόλεμο του 1967. Σχεδόν 600.000 Ισραηλινοί ζουν εκεί πλέον σε περισσότερους από 200 οικισμούς.

Το 2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι οι οικισμοί αυτοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ζήτησε να σταματήσουν οι εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ