Νέα
  • ΓΔ: 825.02 +0.94%
  • Τζίρος: 56,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανάλυση - Σωτήρης Δανέζης: Ισραηλινό μπλόκο σε χρήματα της Χαμάς

Νετανιάχου
Πηγή: AP Images

Ενα νέο κεφάλαιο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ ανοίγει η εξάρθρωση από τις ισραηλινές αρχές ενός δικτύου που μετέφερε εμπορεύματα και χρήματα από την Τουρκία στην παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς.

Οι ισραηλινοί πράκτορες της Shin Bet, σε μια κοινή επιχείρηση με την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, που υπάγεται στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας και τις Τελωνειακές αρχές του Ισραήλ, μπλόκαραν τη μεταφορά εμπορευμάτων αξίας 100.000 δολαρίων, από δύο τουρκικές εταιρείες και χρηματικό ποσό που προορίζονταν για την παλαιστινιακή οργάνωση.

Τα εμπορεύματα βρίσκονταν σε κοντέινερ που προέρχονταν από την Τουρκία και κατασχέθηκαν στο ισραηλινό λιμάνι Ashdot, ενώ τα χρήματα δεσμεύτηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.  

Η Τουρκία θεωρεί τη Χαμάς ένα νόμιμο πολιτικό κίνημα που εκλέγεται δημοκρατικά στη Γάζα. Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ, όμως, την χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Στις αρχές του 2020, ο Ερντογάν φιλοξένησε στην Κωνσταντινούπολη τον Ismail Haniyeh, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς και τον Saleh Al-Arouri, τον κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης, ο οποίος έχει επικηρυχθεί από τους Αμερικανούς με 5 εκατ. δολάρια.

Δυτικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως στην Τουρκία ζουν εκατοντάδες πράκτορες της Χαμάς. Τον Οκτώβριο του 2020, οι Times έγραψαν πως η Χαμάς άνοιξε ένα μυστικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη για να σχεδιάζει κυβερνοεπιθέσεις και ότι η Τουρκία χορήγησε υπηκοότητα και διαβατήρια σε δεκάδες ανώτατα στελέχη της οργάνωσης για να διευκολύνει το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Η Αγκυρα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθούν αν δεν τερματιστούν οι δραστηριότητες της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, στην Κωνσταντινούπολη, και δεν κλείσει το γραφείο της παλαιστινιακής οργάνωσης στην Πόλη. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ